12 ноември 2010

Купена - един погубен резерват

В годините на голия бабаитлък на Бат'Бойко и на инициативата "БКП-3" на Първанов продължават да се случват безобразия в защитените територии.
Вижте тук:
http://www.evgenidinev.com/seen/kupena/index.php
Това са снимки на гола сеч в Биосферен резерват Купена, който е под закрила на ЮНЕСКО. Там е и пещерата Снежанка, която също е под закрилата на ЮНЕСКО и която може да съществува само ако гората над нея осигурява достатъчно влага.
Какво се случва... Живеем в бракониерски времена. Според новия закон за горите, земеделският министър може да се резпорежжда с живота на мечките в горите, все едно са крави в обор. Според същия закон мутрите могат да правят каквото си искат с горите. По време на изборите ГЕРБ бяха "възмутени" от престъпленията срещу природата, защото имаха нужда от електорат. Сега вече не са. Замазват ни очите с известни факти, не предприемат нищо, а престъпленията стават все повече и повече.
Не мога да повярвам, че извършителят на тази гола сеч е неизвестен. Със сигурност е използвал работници, машини и превозни средства. Не може да е останал неизвестен.
Сигурен съм обаче, че никой няма да бъде хванат и санкциониран. Както никой не беше санкциониран за незаконните строежи в защитените територии. Нито за 'Смокините", нито за "Златна перла", нито за Иракли и т.н. и т.н..... Бяха съборени няколко колибки, но не и помпозните бетонни грамади в пясъците по морето. Напротив - дадоха зелена улица на застрояването на Карадере и Перелик. Незаконните лифтове работят, Рилските езера умират.
А на учените в БАН са им запушени устите - я са шавнали, я са ги оставили без нито стотинка. От парите за европейските проекти, които се полагат на научните институти, министверствата крадат на поразия, като си прехвърлят топката от инстанция на инстанция, за да бъдат прикрити следите. На държавните университети също им е вдигнат мерника, даже на Софийския университет посегнаха.
Мутрафонщината е навсякъде, а ГЕРБ демонстрират псевдопринципна наглост.
Къде отиде демокрацията? Къде са принципите, които искахме да съществуват в управлението на България? Получи се така, че две "различни" партии (НДСВ/ГЕРБ и БСП/АБВ) си прехвърлят управлението и обслужват едни и същи олигарси - Минев, Ковачки, Гергов...
Как е възможно да позволяваме на шепа мафиоти да съсипват държавата ни (а с това и живота ни)?

Няма коментари:

Публикуване на коментар