19 януари 2012

За хората, природата и октоподите

източник: "Посредник"
В публичното пространство се завихри пореден скандал със заглавие “Пада главата на зеления октопод”.
В публикация на новинарски сайт четем: “Шефът на природен парк „Витоша” Тома Белев - мозъкът на еколози, групирани като истинска мафия, със сигурност ще се раздели с държавния пост. Заради натиск с лична изгода от мними природозащитници около Белев планината на софиянци в момента е блокирана за зимни спортове, съоръженията и пистите не работят”.
В доста пространен материал се разказва за... мафия. Зелената!
Ето част от изнесените факти: “Известни са топлите чувства между директора на природен парк „Витоша” и избрани екологически организации. Срещу туризма, от една страна, натиска той, а от друга, жена му Весела Кавръкова. Тя е представител на WWF за България. В групата, наречена официално „За да остане природа в България”, е и друга двойка - Андрей Ковачев, председател на сдружение „За земята“ и бивш съпредседател на партия „Зелените“, със съпругата си Катерина Раковска - и тя от WWF.
Както и друг роднина - Петко Ковачев, от партия „Зелените“. В семейната задруга е и Симеон Марин - син на вицепрезидента Ангел Марин”.
Както и “чадърите”: “Групата с чадър от президентството на Георги Първанов чрез над 50 сдружения и фондации оказва „екологичен” натиск върху всички инвестиционни проекти в България, независимо дали са частни или публични. Като отявлени противници на възможността да се изграждат ски писти и съоръжения и в момента кръгът на Белев се опитва с протести да блокира инвестициите в ските и зимния туризъм, а с това и привличането на туристи - наши и чужди. Разследване показа, че т.нар. еколози отдавна са милионери в евро”.
Това са изнесените факти.
Веднага потърсихме за коментар двама от милионерите - зер, да споделят опит и с други.
Андрей Ковачев: Никога не съм бил член на „За Земята“, не съм роднина на Петко Ковачев, не съм се разхождал под един чадър с Първанов, още по-малко съм милионер
Ето коментарът на един от заподозрените милионери - Андрей Ковачев.
“В статията се твърдят следните неща неверни неща очевидно свързани с моето име: „Андрей Ковачев, председател на сдружение „За земята“; „както и друг роднина - Петко Ковачев“; “групата с чадър от президентството на Георги Първанов чрез над 50 сдружения и фондации оказва „екологичен” натиск върху всички инвестиционни проекти в България, независимо дали са частни или публични“; „Разследване показа, че т.нар. еколози отдавна са милионери в евро“; „финансират се от чужбински фондове, за да атакуват зимния ни туризъм“.
В тази връзка следва да посоча, че нито някога съм бил член а екологично сдружение „За Земята“, нито някога съм бил роднина на Петко Ковачев, нито съм се разхождал под един чадър с президента Първанов, пък още повече да съм бил милионер или пък да съм взимал пари от някого за да спирам родния ски туризъм.
Авторът на статията се придържа към фактите като македонски историчар.
Истината е, че познавам всички хора, цитирани в статията без господин Първанов, когото съм атакувал публично заради бракониерските му похождения, и се гордея с това. Противник съм на олигархията, която се стреми да унищожи възможностите за устойчиво развитие на българския туризъм, като унищожава най-голямата ценност на нашата страна - запазената уникална природа и гори. Именно тя, „олигархията“, прикрита зад офшорни компании с незнайни собственици и финанси най-често стои зад „развитието“ на ски курортите.
Но вместо да предлагат законни проекти съобразени с природните дадености и защитените територии, винаги идва мегаломанията и курортът, който не само ще унищожи планината, но и утре ще предложи услуга на цена достойна за Сент Мориц, а и по-висока, но независимо от това с услуга по лоша от тази в Алпите. Нека отиде обикновеният потребител като нас, ако може.
Това е схемата за развитие на туризма предлагана от нашите „олигархо“ развивачи. Вместо да предложат социално-ориентиран модел, мислят само за поредната олимпиада или кръг от световното - за сметка на гората, природата, собствените потребители, нашите деца и бъдещето на България”.
Петко Ковачев: Медийни и други клюки са ме „сродявали“ с колегата Андрей Ковачев, с евродепутата от ГЕРБ Андрей Ковачев, с ексминистъра Милко Ковачев, с известната журналистка Ралица Ковачева, със сегашната министърка на правосъдието Диана Ковачева и с още десетина регионално известни Ковачеви
Друг набеден за част от екомафията е Петко Ковачев. Предлагаме ви автентичния му коментар за “Посредник”.
“Текстът, който с някакво настървение се повтаря из един кръг смърдящи издания, е част от целенасочена кампания за дискредитиране на няколко организации, които от години се борят за запазване на природата и за устойчиво съчетаване на икономиката и природата, чрез различни - при това изпитани по света - алтернативни решения. Изключително безумен текст, в който лъжите преобладават, а реалностите са изкривени до степен да внушават, че някаква „екомафия“ е обладала страната.
Интересно е, че с всяка нова публикация се увеличава сумата, която визираната група уж „усвоявала“ всяка година, за да достигне напоследък космическите 150 милиона евро!?!?
Ако по подобен начин ви се втълпява, че дамата Х от ръководството на една Ъ-телевизия е съпруга на член на висша структура на банка, която подкрепя скибизнеса (факт!), вероятно в един момент ще се запитате дали пък тази телевизия не излъчва репортажите срещу противниците на определени фирми поради точно тази семейна обвързаност.
В моя случай трябва да споделя, че медийни и други клюки са ме „сродявали“ не само с визирания мой колега Андрей Ковачев, но и с евродепутата от ГЕРБ Андрей Ковачев, с ексминистъра Милко Ковачев, с известната журналистка Ралица Ковачева, със сегашната министърка на правосъдието Диана Ковачева и с още десетина регионално известни Ковачеви.
За сведение на бъдещите клюкари мога да споделя, че визуално са ме бъркали с Христо Бойчев, Петьо Блъсков, а напоследък един успя да ме сбърка и с актьора Георги Стайков.
В този смисъл „екомафията“ определено би могла да използва моите най-широки „връзки“!
Като човек, публично изговорил и писал едни от най-острите слова срещу вредния за страната ни агент на ДС „Гоце“ (Георги Първанов), съм силно възмутен от опитите да ми се припише каквато и да е близост с този проводник на путинизма в България. Доколкото обаче банката, стояща зад „издателите“, започва своят път от един руски фонд, не е чудно, че точно „руската връзка“ им е много любима.
Рисковете, които очакват България и българския туризъм, ако безогледно дадем монопола на зимните курорти в ръцете на олигарси, мафиоти и заслепени от образа на скиорските „Ню Васюки“ местни оптимисти, са говорени многократно, за да ги повтаряме отново.
Накрая, като говорим за „странни сделки“ е добре да се проучат зависимостите между „будните граждани“, които атакуват „екомафиотите“.
Освен печалноизвестният неуспял месар Филип Цанов ще изплува името на още едно странно същество - Дончо Иванов. Да, същият Д.И., който беше рамо до рамо с Константин Тренчев в КТ „Подкрепа“, с Илия Павлов в „Мултигруп“, който направи за „Дънди Прешъс метълс“ цяла лобистка мрежа от „еко“ организации, за да обърнат мнението на хората в Крумовград, и който - заедно с друг виден „синдикалист“ и „мултак“, Радослав Ненов - пак като „еко“ организация, се изказаха в подкрепа на отречения нефтопровод Бургас - Александруполис.
Но ако се разровим в тази посока ще замирише много...”.

Няма коментари:

Публикуване на коментар