27 януари 2012

Курумбашев: Два откровено лобистки закона в НС- закона "Надин" и "Витоша ски"

Два откровено лобистки закона се приемат в НС - единият бе наречен законопроекта "Надин", а другият - "Витоша ски", заяви депутатът от КБ Петър Курумбашев, предаде парламентарният репортер на БГНЕС.

източник: vesti.bg
Първият е за управлението на отпадъците и с него целта е дейността по изкупуване на черни и цветни метали да бъде фокусирана само в една фирма в България, поясни той. Тук не става дума за фирма, близка до упавляващите, а затова че има изискване да се създадат само общински площадки и само те да обслужват тази дейност, продължи той. "Фирмата "Надин" вече е сключила договор със 140 такива площадки.
Въвеждат се и изключителни банкови гаранции за площадките за скраб и за фирмите, които са лицензирани, с което се убиват малки и средни фирми в този бизнес", обясни Курумбашев.
В законопроекта "Витоша ски" или в т.нар. Закон за горите става дума за това, че се иска в една фирма да бъде концентрира свръхголяма дейност. Тези, които имат лифтове, да могат да получат права и върху ски пистите, заяви червеният депутат. Ако това стане, може да се сетите дали, ако тя има интерес в хотелите ще имат превес нейните хотели, дали това ще се получи и в ски училищата, подсказа той. Корумбашев прогнозира такъв монопол на Витоша, Боровец и Банско - там идеята е всичко да отиде в едни ръце, каза той и даде пример. Фирмата "Бороспорт" на Боровец е взела за 150 хил. лв. за 30 години една писта, т.е. за по-малко от 5 хил.лв. на година. В същото време продава ски учителски права за 6 дни за 3 хил.лв. С този законопроект се създава възможност публична държавна собственост да отива за вечни времена срещу 5 лв. и 6 ст. на квадратен метър, възмути се Курумбашев. По таза логика може да се случи така, че някой да реши да затвори планината Витоша, както, между другото, това се е случило вече. Лифтът е спрян, кметът Фандъкова е казала, че от 11ч. до 14 ч. събота и неделя не можете да се качвате там с кола. Кажете ми как да се стигне до Витоша, запита той.
Двата законопроекта се събират в една точка, тъй като имат един и същ поръчител, става дума за една и съща икономическа група и това е начинът, по който се прави бизнес в България, обобщи червеният депутат.
От промените в Закона за горите на мен са ми известни точно двама души, които биха спечелили от тях - Цветелина Бориславова и Цеко Минев, бе по-конкретен депутатът от КБ Антон Кутев. Тук става дума за държавно финансиране от порядъка на милиони, огромни суми за всяка писта, добави той. /БГНЕС /

Няма коментари:

Публикуване на коментар