13 март 2014

ЕК отваря път за ГМО-семената на Monsanto и забранява старите ни сортове Прочети цялата статия тук: ЕК отваря път за ГМО-семената на Monsanto и забранява старите ни сортове - Поглед Инфо

източник: Поглед Инфо

/Поглед.инфо/ Позиция на "Форум Природа" относно проекта за европейски регламент за семената и посадъчния материал: Нужна е категорична позиция срещу европейския проекторегламент за семената!

С огромно възмущение приемаме поредната инициатива на ЕК, касаеща въвеждането на поредните бюрократични и лобистки изисквания в земеделието. Става дума за това, че ще се прилагат правила относно използването на точно определени сортове от семена за посев от земеделските производители. Това за селското стопанство на България ще има пагубни последствия. Тази унификация, какъвто и научен и производствен аргумент да има, не може да отчете спецификата, традициите и финансовите възможности на отделните европейски държави, а да не говорим за бедната ни страна и тежкото финансово-икономическо състояние на мнозинството земеделски производители. Готвеният „списък на ЕК с одобрени семена” в момента е 60% доминиран от големите корпорации като Monsanto, Astra Zeneca, Bayer, Syngenta и други. Ако новият регламент се въведе, голяма част от местните, старите и фермерските сортове и разновидности растения, които до голяма степен се пазят от дребни производители и частни стопани, ще бъдат обречени на изчезване, защото регистрацията им ще бъде на практика невъзможна. А ако не са регистрирани, семената им не може да се продават, подаряват или разменят. Отваря се пътят за ГМО-семената на по-горе посочените корпоративни играчи. Тези семена не се възпроизвеждат и трябва всяка година да се закупуват отново от селскостопанските производители. Да не забравяме и вредата за здравето от ГМО! Когато европейският фермер загуби правото си да произвежда, разменя и продава своите собствени семена, потребителите няма да имат достъп до многообразие, здравословна и безопасна храна.
За нас е абсолютно неприемливо поведението на Министерството на земеделието и храните, което по никакъв начин не информира обществеността за този проблем. Кой формулира и как защитава мнението на България в Общата селскостопанска политика на ЕС? Това е един голям минус на управляващите, които продължават да налагат стил на работа и формиране на позиции, без да информират обществеността, без да искат мнението на заинтересованите. Защо забравяте кой и за какво Ви е избрал? Ние считаме това поведение за безотговорно.
Дами и господа от ЕК, стига диктат и регламенти в услуга на монополистите! Вие погазвате принципите на пазарната икономика. При въвеждането на подобни закони в Европейския съюз, не само свободата и демокрацията на всички страни по света са изложени на риск, но ще бъде изтрита и цялата история на селското стопанство и производителите, а и потребителите ще станат заложници на големите корпорации като Monsanto, Astra Zeneca, Bayer, Syngenta и други.
Какво би се получило, ако този подход се разпростре и върху флората и фауната на планетата? Давате ли си сметка в Брюксел, че обричате идните поколения, като ги лишавате от автентичните и утвърдените от човешката история земеделски култури? За нас това е геноцид над природата и човечеството.
Междувременно стана известно, че ЕП не е одобрил предложението на ЕК. Но процедурата не е приключила, защото ако Съветът на ЕС не подкрепи ЕП, следва задвижването на нови механизми, които едва ли авторите и подбудителите на този Регламент ще пропуснат.
Сдружение „Форум Природа” като неправителствена организация с нестопанска цел настоятелно се обръща към българското правителство да реагира остро и да не допуска приемането на този Регламент.
Призоваваме всички неправителствени организации, земеделски производители, научни дейци и политици да подкрепят активно българското вето на тази авантюра.
Заявяваме, че ако нашата страна не заеме твърда и категорична позиция за неприемане на този Регламент, ще организираме масови протестни прояви. Като се надяваме, че най-големият ни съюзник са хората на България.


12.03.2014 Сдружение „Форум Природа”

Гр.София

Няма коментари:

Публикуване на коментар