23 април 2011

Дъмпингови оферти за апартаменти в Банско

източник: Политика.bg
Собственици на ваканционни апартаменти в Банско се опитват да намерят купувачи за тях с дъмпингови цени. Това сочи справка в сайта за недвижими имоти imot.bg.
Така обзаведен едностаен от 33 квадрата вече може да се купи в курорта за 9890 евро. Най-високата оферта от сегмента е за имот от 38 кв. м, за който се искат 45 600 евро.
До 15 000 евро са една четвърт от офертите за гарсониери в курорта. За времето от пролетта на 2009 г. досега жилищата в най-големия ни зимен център са поевтинели почти наполовина. Най-голям – 54 процента, е спадът на средните офертни цени при едностайните. От април 2007 г. натрупаното поевтиняване достига 84 на сто, сочи още статистиката.
Презастроеното градче в подножието на Пирин близо 3 години вече изпитва последиците на кризата. Ваканционните имоти бяха първият сегмент от пазара, който усети удара на финансовите сътресения в големите държави. Следствието бе, че ирландците и англичаните, които с масовите си покупки помпаха цените, изведнъж от инвеститори се превърнаха в продавачи. На практика цените на имотите в момента са на нива отпреди 5 и повече години. От април 2009 г. досега средните офертни цени на двустайните в най-големия ни зимен курорт са паднали с 40 процента, а за последните 4 години снижението е общо с близо две трети. Близо една пета от предложенията са с цени до 20 000 евро.
Сега най-евтино - за 16 000 евро, 262 евро/кв. м се продава готово обзаведено жилище от 61 квадрата на първи етаж. Над 5,8 пъти повече пари - 88 700 евро, се искат за най-скъпия имот от сегмента в курорта. Апартаментът от 74 квадрата е обзаведен.
24% е поевтиняването при тристайните в Банско за последните 24 месеца, сочи статистиката. Сега офертите са в широки граници от 277 до 1196 евро за квадрат. Най-евтиният имот от сегмента се продава за 17 990 евро, а най-скъпият - за 106 400 евро. Над една трета от офертите са с цена до 25 000 евро.
За периода от април 2009 г. досега къщите в планинския курорт са поевтинели с цели 57 на сто въпреки слабото предлагане. В момента в градчето се продават около 15 имота от сегмента. За най-евтината къща се искат 85 000 евро, а за най-скъпата - 567 000 евро.
.
Очакванията за руски бум остават мечта
Ски курортът Банско стои като символ на края на горещите пазари на ваканционни имоти в Източна Европа за чужденци - често британски и ирландски инвеститори, които търсеха приходи от отдаване под наем или просто бърза печалба от повишаващите се цени. Засега очакванията, че руснаците ще заместят англичаните и ирландците, не се оправдават. Причината е липсата на средна класа в Русия, която да предпочете да инвестира в по-евтини ваканционни дестинации като България. Богатите братушки влагат парите си в уредени държави като Франция, Испания и Германия.
Според imot.bg сега в Банско са обявени за продажба стотина гарсониери, около 200 двустайни и 60 тристайни апартамента. Няма оферти за недостроени жилища.


Моят коментар:
На фона на всичките опити за продажба на имоти, даже и на загуба, е учудващо желанието на няколкото "инвеститора" за застрояване на още части от НП Пирин.
Въпреки ниските цени, мисля, че тези апартаменти ще си останат непродадени. Причината е проста - те са излишни. Докато природата там съществуваше, беше примамливо да имаш "къщичка в гората". Вече природата е унищожена, а вместо мечтаната къщичка предлагат гарсониера в голяма сграда. Кой ще се навие? За какво му е? Да преспива за максимум седмица през зимата, когато ходи на ски? Ами то и сняг вече няма. Ще дойде време, когато най-изгодното решение за тези сгради ще е да бъдат съборени.
А Банско? Ще остане като пример за некадърна местна власт, злоупотреба и корупция. Банско ще бъде запомнен и с многото фалирали собственици, и с местните жители с разбити мечти.

Няма коментари:

Публикуване на коментар