05 януари 2013

5-те най-сериозни причини против нова АЕЦ в България

Иван Бакалов
източник: e-вестник (със съкращения)

Българинът погрешно си представя, че икономическата мощ идва от такива производства. Австрия е забранила ядрената енергетика, а е 12-та в света по богатство.

Кои всъщност са най-основателните причини срещу нови ядрени мощности в България?

  1. Рискът от авария
    В момента по света има 420 работещи реактора. За период от 32 години са станали 3 тежки ядрени аварии – в американската АЕЦ „Три майл Айланд” (1979 г.), в руската в Чернобил (1986 г.), в японската във Фукушима (2011 г.). Те са станали в три различни държави, по три различни причини, в реактори с различни технологии и възраст (в САЩ и в СССР-Русия инцидентите са били с нови реактори).
  2. Цената на тока
    Цената на тока от нова АЕЦ ще е висока и ще обезсмисли в следващите години такъв скъп проект, който ще изплащаме всички.
  3. Скъп проект за сметка на данъкоплатеца
    Стойността на два нови ядрени блокове ще бъде 15-16 млрд. лв. в съществуващата АЕЦ в Козлодуй или около 20 млрд. лв. за нова АЕЦ в Белене.
  4. Лъжат за недостиг на ток
    Енергийното лоби лъже държавата да строи големи мощности, да плаща доставки на горива, техника, на персонал, поддръжка, а те не се използват ефективно. Това ще се случи отново, ако бъдат построени още два ядрени блока – печалба за инвеститори и доставчици, загуби за държавата, тоест за всички нас.
  5. Годишно по 45 тона ядрени отпадъци сега, а после?
    Преработеното ядрено гориво престоява за охлаждане в открит басейн в Козлодуй, след което заминава за Русия за преработка, но ще се върне у нас за постоянно. Преработеният отпадък ще идва от Русия в стъклени блокове. Става дума за общо около 2000 тона нето тегло, без стъклото, които България има да взима от досега отработеното гориво. А в следващите години ще попълва колекцията с по още 45 тона годишно. За това има спогодби с Русия и европейски изисквания към България да си построи ядрено хранилище. Къде? Кой български град ще приеме край него да се построи такова хранилище?
Вижтте цялата статия тук
Въпреки предрешения референдум, ще отида и ще гласувам с "НЕ". Омръзна ми от продажни политици, които ни ограбват и тровят, за да печелят от нас. Всеки нормален човек трябва да е против ядрената енергетика.

Няма коментари:

Публикуване на коментар