20 януари 2013

Съпредседателят на Зелената група в Европарламента Ребека Хармс ще се присъедини към кампанията срещу нова АЕЦ в София

Дни преди референдума в България дали да се продължава със строежа на АЕЦ Белене (27 януари), премиерът Бойко Борисов направи изненадваща промяна на позицията си, като призова министрите и българските избиратели да гласуват с Не.

Европейските зелени изказаха подкрепата си за "Зелените" в България и кампанията им за отговор с "не" на референдума. Съпредседателят на Зелената Група в Европарламента Ребека Хармс ще посети България в периода 23-25 януари. Коментирайки предстоящата си визита, Ребека заяви:

"Значителният завой на премиера Борсов и призива му да се гласува срещу изграждането на нова ядрена централа е приятна изненада. Отказът от бъдещо развитие на ядрената енергетика не е достатъчен, но е сериозна стъпка за сигурността на България. Българите имат шанс да вземат мъдрото решение да се откажат от тази високорискова технология и да създадат нова, сигурна енергийна стратегия, ориентирана към бъдещето. Това означава да се фокусират върху изграждането на ВЕИ и по-голяма енергийна ефективност, да създават нови работни места чрез иновационни технологии, вместо да разчитат на морално остарелите и рискови ядрени реактори."
Важни събития свързани с посещението на Ребека Хармс в България:
  • 23 януари, 18.00: Дискусия за енергийната политика на Европа в Гьоте институт в София
  • 23 януари, 19.30: Представяне на книгата на Ребека Хармс "Един ден във Фукушима, една седмица в Япония", Гьоте институт в София
  • 24 януари, 11.00: Пресконференция с Ребека Хармс и Георги Касчиев за референдума в България в Българска Телеграфна Агенция, София
    Sofia
  • 24 януари, 18.00: Заключителен митинг-концерт пред Паметника на Съветската армия в София
за контакти: Георг Тупарев - 0899-188-251 - Съпредседател на Зелените (относно посещението на Ребека Хармс)

Няма коментари:

Публикуване на коментар