20 януари 2013

Банско на върха на беззаконието

След изявлението на господин Борисов стотици хектари защитени вековни гори в Пирин са пред изравняване и заличаване

Премиерът Борисов в сряда заяви, че подкрепя протестиращите в Банско и строителството на нов лифт над града. Както стана ясно обаче от изявленията на министър Караджова, секретното предложение на община Банско за промяна на плана на управление на парк Пирин съдържа съвсем друго – отпадане на забраната за строителство в туристическата зона на Национален парк Пирин! И не става и дума за лифт или други конкретни проекти, а за отпадане на забраната изобщо!

С това предложение, което засега получава зелена светлина от правителството, се нарушават самите цели на Закона за защитените територии, който изисква с плановете за управление да се регламентират конкретно дейностите в защитените територии. Този текст премахва всяка регламентация, заобикаля се планът и самото му съществуване и се отваря кутията на Пандора за хаотично строителство – всички стотици хектари защитени вековни гори в тази туристческа зона за застрашени от такива проекти. Достатъчно е едно решение, че няма нужда от ОВОС и Оценка за съвместимост, за да докара багерите в планината. Децата ни ще видят вековните мури, смърчове, клекове само от снимките ни, и то ако успеем да ги направим скоро.

Още със самия план на парка ще се позволи да бъдат прегазени грубо Законът за защитените територии и Директивите на Европейския съюз!

Зелените призоваваме към протести, докато не забележим наченки на съвест у правителството!

Имаме два въпроса към господин Борисов и неговите колеги – господин вицеприемиера, министъра на околната среда, министъра на икономиката, председателя на парламента – всички като «граждани», подкрепили банскалии, заради «липсата» на работни места в Банско:

Първо: Хората във ВМЗ–Сопот, които от месеци не са си плащали тока, защото не са си получавали заплатите, не заслужаваха ли повече от Вашето «гражданско» внимание и какво точно Ви мотивира да проявите «гражданска» активност точно в случая с Банско?

Второ: Защо подобно на нас не насочихте «гражданската» си съвест към беззаконието, безчинствата и незаконното строителство реализирани досега в град Банско и в ски зона Банско в такива грандиозни размери? Не е ли редно първо да се премахнат незаконните строежи и след това да се гради нещо ново, но вече в рамките на закона?



ПП Зелените
Борислав Сандов - 0887-096-757 - Съпредседател на Зелените (относно Банско и природозащитните протести)

Няма коментари:

Публикуване на коментар