11 май 2007

Общинският съвет в Шабла предостави земи и за третия голф комплекс на ТИМ

Пет такива селища ще възникнат от Шабленското до Дуранкулашкото езеро
източник: Дневник

Общинският съвет в Шабла е одобрил трети проект за голф комплекс на варненската група ТИМ - "Шабла голф", в който ще има апортно участие с общински терени. В съвместното дружество с "Проучване и добив на нефт и газ" ще бъдат вкарани 1200 от общо 1400-те дка, върху които ще се изгражда ваканционното селище между село Тюленово и Шабла. За част от тази площ инвеститорът има концесия за добив на нефт и газ за срок от 35 години. От дружеството заявиха, че между концесията и изграждането на голф игрището няма нищо общо, защото полезните изкопаеми са под земята, докато другото е над нея.
Преди това са гласувани още два подобни проекта на "Бългериън голф съсайъти", също част от ТИМ, за които общината предоставя по около 1000 дка. Единият комплекс ще се строи край Ваклино, а другият - край Езерец, в който участват също "Литекс" на Гриша Ганчев и "България холд" на Пламен Алексеев.
Отделно варненската група ще строи яхтено пристанище в Шабла.
Така на територията на общината ще бъдат изградени общо пет ваканционни голф селища - от Шабла до Дуранкулак. Другите две, които ще се строят върху изкупени терени, са самостоятелен проект на България холд", както и съвместен на "Литекс комерс" и "Росинвест". Игрището на Гриша Ганчев ще бъде край село Крапец, а на Пламен Алексеев - край Дуранкулак. Те все още нямат разрешение за строеж, но се надяват да ги получат до септември. Неотдавна от "Литекс комерс" обявиха, че ще инвестират около 100 млн. евро в изграждането на ваканционно селище край Балчик, който е другата голф зона по Северното Черноморие, която вече се застроява. Плановете са този комплекс да започне през лятото, като се предвижда строителството на около 500 вили върху общата площ от 600 дка. Преди време имаше скандал със заменени от земеделското министерство държавни земи край Балчик за гори край ловешкото село Лесидрен, чийто собственик е офшорна компания, която публикации свързаха именно с Гриша Ганчев.От общинската администрация обясниха, че инвеститорите бързат с изготвянето на устройствените планове и набавянето на всички необходими документи, за да предотвратят включването на защитените територии, върху които ще се строят голф комплексите, в екомрежата "Натура 2000". Правителството отложи решението за предложените от еколозите зони около Шабленското и Дуранкулашкото езеро, въпреки че те и сега са с действащ статут на защитени територии.
Според зам.-кмета на Шабла Величко Макаков със статут на защитена територия е само водната повърхност на двете езера, но не и земите около нея. От разговорите с представители на компаниите стана ясно, че те са съгласували намеренията си с екоминистерството и не се притесняват, че проектите могат да попаднат в защитените територии. Освен това дадените на концесия площи за добив на нефт и газ не са включени в списъка за "Натура 2000".

Няма коментари:

Публикуване на коментар