31 май 2007

Собствениците в Иракли искат „да счупят от бой” почистващите доброволци, инвеститорът петни еколозите в медиите

Ние българите си имаме една определена група хора, която би искала да превърне думата "екология" в мръсна обида. Тоест чувайки „еколог" общественото мнение да бърчи чело в погнуса.
Платени публикации в Стандарт, Дарик и Сега са публикувани клевети за несъществуващи събития от тазодишното почистване на Иракли.
Въпросните медии твърдят, че:
"Полицаи от Несебър в специална акция са разгонили всички къмпингуващи от местността Иракли. Те са съборили палатки и са задържали тези, които не искат да се подчинят - наречени „наркомани и други младежи". Младежите незаконно са се наместили в реституираните терени около плажа."
„Акцията е започнала около 8.30 ч сутринта. За половин час плажът е бил прочистен. Всички палатки са били съборени. Част от младежите са били задържани, тъй като са отказали да се подчинят".
"Управителят на плажа на Иракли, Трайко Вангелов, е бил пребит от трима младежи."
„Ръкопашни схватки ... поредния рунд в битката за Иракли ... меле между еколози и гардове на фирмата, която стопанисва плажа, разказаха очевидци ... полицията събори незаконния палатков лагер на сдружение "Да спасим Иракли" ... ексцесии ... окупираха ... в рамките на няколко часа те опънали близо 50 палатки с идеята да лагеруват там през цялото лято ... нахвърлили върху него с юмруци и ритници".

На фона на "каубойските" събития в медиите, действителността е следната:

По време на празничните почивни дни от 24 до 27 май се проведе станалото вече традиционно почистване на местността Иракли, организирано от гражданска група ‘Да спасим Иракли'.
В почистването са взели участие близо 80 души: два пъти по-малко от разпространеното от някой си сведение. Всеки е пристигнал съобразно личното си време - за ден, два или три. Със собствени средства. Желаещите да почистват са били предупредени да не разпъват палатки и да избягват табелки с надписи „частна собственост". И така, въпреки лошото време, те са нощували на плажа, със спални чували. В събота вечер, 26 май, представители на охранителната фирма сa минали по плажа и предупредиха, че Стоян Захариев, представител на българо-швейцарската фирма ‘Суис пропъртис', е подал сигнал в полицията в Обзор относно къмпингуване на хора в частни имоти. По целия плаж от мястото на съборените бунгала до Пешова колиба са били опънати 4 палатки, повечето заради малки деца. В неделя сутрин по плажа са минали 6-7 полицая, някои цивилни, които са обяснили, че следят да няма напрежение между собственици и почистващи. Не е имало палатки, които да събарят, а само рутинна проверка на личните документи на доброволците. Полицията е дошла почти едновременно с извозващите боклука концесионери и слухът за това, че някой бил ударил някого се е разчул именно тогава. Представителят на концесионера Трайчо Вангелов е нямал видими следи от побой, бил е усмихнат, а не зле настроен, както би бил след побой. Въпросният „пребит" Трайчо Вангелов е помогнал за извозването на събраните отпадъци. Група от служителите на концесионера (чието задължение е да почистват плажа) и група от доброволците са натоварили заедно камиона за извозване на отпадъците. Това станало, след като той е бил вече (според медиите) „пребит" - в различните статии от един, трима или дори „група" еколози". Вангелов се е притекъл на помощ, осигурявайки камион за събрания боклук, след като такава е отказана от „назначеният" от „МОСВ" да „охранява" „защитената местност" Иракли псевдо-еколог Амадеус Кръстев и „Зелени патрули". Организацията на екоактивистите настоява за уволнението на Кръстев като охраняващ зоната във връзка с множество злоупотреби, сред които и негова постройка в границите на защитената местност (!) Амадеус и компания са счели, че ще бъде изхарчен твърде много бензин, ако направят няколко курса с „личния" им джип, който между другото ежедневно и многократно преминава през целия плаж на Иракли. Един от доброволците е бил заплашен от местен жител, че ще "ги счупи от бой, ако ни хване на парцела си".
На този войнствен фон се появява "светлата личност на Стоян Захариев", който твърди, че „началото на протеста подозрително съвпада с акцията по почистване на цялата местност, инициирана от собственика". Подозренията му вероятно са свързани плановете му за незаконен строеж на безценното природно място.
На 26ти вечерта дойдоха двама души са наредили на почистващите да се манат по заповед на Стоян Захариев. Какво е правото на този Захариев да заповядва на свободни български граждани?
А тук можете да прочетете цялата стаия с много добър коментар на изложените факти:
http://money.ibox.bg/comment/id_791129784
Хронология на събитията можете да видите тук:
www.daspasimirakli.com
Извод?
Млади хора от цялата страна доброволно използват почивните си дни, за да почистят със собствени средства държавна защитена територия. Съмнително забогатял незаконен строител обявява същите тези хора за "нарушители на обществения ред и наркомани", и изпраща полиция да ги изгони от мястото, което не е негова собственост, но е набелязал да заграби докато се "доутчнява" дали да е в Натура2000 или не. Това са фактите. Изводите може да направи всеки.

Който не вярва на текста по-горе, може да види снимки от почистването в сайта "Да спасим Иракли". Обърнете внимание колко много боклук са събрали доброволците от плажа, въпреки че това би трябвало да се прави целогодишно от концесионера.
Още по темата: Становище на Зелената партия по повод публикациите за почистването на плажа на Иракли на 27.05.2007 г.

1 коментар: