23 май 2007

Природозащитници демонстрираха "сапунената опера", в която е вкарана българската природа

източник: Dnevnik.bg
"Сапунената опера" пред Министерски съвет е 11 акция от кампанията "Да свършим работата на правителството", организирана от природозащитниците.
Природозащитници и днес протестираха пред Министерския съвет в защита на европейската мрежа Натура 2000, като правиха сапунени мехури преди правителственото заседание. "Сапунените мехури символизират "сапунената опера", в която е вкаран диалогът за съдбата на българската природа", каза пред журналисти Генади Кондарев от екосдружение "За Земята", цитиран от БТА.
Гражданското присъствие пред МС е 11-то поред. В средата на март месец организаторите от коалицията "За да остане природа в България" подеха кампанията "Да свършим работата на правителството!". Оттогава всяко заседание на МС преминава "под съпровода" на най-разнообразни акции, с които природозащитниците се опитват да привлекат вниманието на управляващите и обществото.
Природозащитниците протестират вече трети месец, тъй като кабинетът още не е обявил екипа за инвентаризация на отложените територии за включване в европейската екологична мрежа "Натура 2000" и не е посочил аргумент за отлагането им за "допълнително прецизиране". Протестиращите искат и среща между правителството и екипа от учени, изготвил списъка със защитени територии.
Екоактивистите са разтревожени, че докато правителството се бави, големите инвеститори вече реализират намеренията си в много от отложените места по "Натура 2000", което ще доведе до безвъзвратно унищожаване на ценните и характерни животински и растителни видове.

Няма коментари:

Публикуване на коментар