14 май 2007

Концесионерът на Банско копае за нов лифт

14.05.2007
Източник: Коалиция "Спасете Пирин"
На 13 май участниците в конкурса “Разкрий красотата: снимай ски зона и град Банско” откриха изкопи с дълбочина един метър за кабелите на новия лифт в ски зона Банско. Машини работят на откритото преди месец и половина незаконно сечище за новия лифт в ски зоната - на територията на Национален парк Пирин.
“Напълно се потвърди информацията, че концесионерът, въпреки, че няма никакви разрешения, строи нов кабинков лифт. Явна е и липсата на контрол от страна на държавата и гражданското общество върху тези системни нарушения на закона ”, сподели Цвета Христова от коалиция “Спасете Пирин”.
“В момент, в който очакваме налагане на санкции на България заради нарушенията на Директивите за птиците и хабитатите в Банско и въпреки, че сме уведомили надлежно всички институции в страната, потъпкването на закона продължава. Както казват местните хора: Банско е държава в държавата и тук важат други закони” добави представителката на коалицията.
Участниците в конкурса направиха представления по оголените просеки, замествайки с телата си отрязаните дървета. Младежите зададоха въпроса “Кой е отговорен?” като вместо отговор поставиха празни зелени листа в очакване на отговор от държавата. Провокираха реакция от скиорите с въпроса “Къде ще караш ски догодина?” и празни зелени листа, с което показаха, че от всички нас зависи дали ще проявим “зелено и чисто” мислене към околната среда.
Когато последствията на глобалното затопляне са видни и ски сезонът намалява всяка година, строежът на нови ски зони, може да бъде оправдан единствено като пране на пари и натрупване на бързи печалби чрез продажби на апартаменти в хотели на “зелено”, считат младежите.
Запазването на горите има решаващо въздействие за благоприятния климат за живот на планетата ни. Изсечените в ски зона Банско над 1 500 вековни дървета биха помогнали за една по-чиста и добра атмосфера.
Загрижени за случващото се в ски зоната, групата младежи планира да занесе на министъра на околната среда и водите “камъни, зовящи за помощ” от ски зоната. Любителите на ски зона Банско подготвят изложба и арт представления в страната и европейските градове с цел мобилизиране за намиране изход от ситуацията. Ще уведомим европейската комисия, депутати и парламент още тази седмица, твърдят те.

Снимки и видеоклипове, които показват безобразията от страна на частната фирма "Юлен" на териториятя на държавния Национален парк Пирин, можете да видите тук: www.forthenature.org.

Няма коментари:

Публикуване на коментар