24 май 2008

4estit 24 mai! :) ....... ??? :-/

Днес май празнувахме Деня на българската (и славянската) писменост и култура.
Какво по-точно празнуваме? Май само развяваме знаменца с изрисувани букви и портрети на Кирил и Методий... А в същото време:
Учителите бяха прецакани тотално след стачката - не получиха нищо и даже бяха дадени под съд, че са дръзнали да стачкуват. Въпреки това те днес излязоха на т.нар. "празнично шествие".
Учените бяха накарани да млъкнат още преди 2 години, когато нашите управници заявиха че не е важно кое е по-правилно в упралението на страната, че научните обосновки за Натура 2000 нямат никакво значение, а е по-важно кой и къде има бизнес-интереси.
Въпреки днешния празник на буквите, се оказва че е много трудно да си купиш телефон, от който да пращаш SMS-и с... български букви. Едно бързо търсене из мрежата показва, че едни и същи модели телефони се продават в България без поддръжка на кирилица и в Русия - с нормална кирилица. Още по-странното е, че телефоните, които се продават в България не само нямат възможност за писане с кирилица (въпреки наличието на българско меню), но и предлаганите готови съобщения са написани на т.нар. "шльокавица". Едно такова готово съобщение от телефон виждате като заглавие на тази статия.
Изобщо, шльокавицата е станала болест в България. Шльокавицата е почти "задължителна" в електронната поща на хора, които имат претенциите че се занимават с наука и култура. Странното е, че това се случва въпреки пълната поддръжка на кирилица в електронната поща и в компютрите.
Защо шльокавицата съществува и защо е за предпочитане пред кирилицата? Кой е виновен за това? Наличието на чат-програми ли? Те си поддържат кирилицата без проблем. Неудобната клавиатура на телефоните ли? Стават удобни само с едно щракване по менютата. Различната кодова таблица в електронната поща? До момента съм имал само веднъж проблем с четене на писмо на кирилица (проблемът беше през 1999 г.).
Каква е причината една цяла нация да се държи като стадо широконоси маймуни?

2 коментара:

  1. Присъединявам се към теб! Направо се побърквам от e-mail-и, написани на "шльокавица" (дума, която един познат наскоро внесе в речника ми). Ядосвам се също, че wadja.com не поддържа кирилица и съм принуден да пиша SMS-ите на латиница. За сметка на това обаче не помня от кога не съм използвал шльокавица в Скайп!

    ОтговорИзтриване
  2. За съжаление в българското нет пространство все още витаят технологии не на ти с кирилицата. Пример: NNTP сървъра на Комерс Финанс (и въобще NNTP шлаката като цяло), различаващите се кодови таблици на сървърите за бази данни при shared hosting (UTF8 vs. CP1251 vs. KOI8-R vs ISO 8859-5 ad infinitum), които пречат на доста съвременни браузъри (всъщност Mozilla са стигнали дотам, че са разработили специална библиотека, която се опитва да отгатне кодировката на даден текст) и на всички други програми. Решението е да се премине на Уникод, който получава универсална поддръжка от всички големи компании, вкл. и Microsoft, още през 2001 г., но не би...

    ОтговорИзтриване