03 май 2008

Уелкъм ту Каварна - Опсааа! Ссса! Сса!


Знаете ли кой е този град? Шанхай? Не - това е брегът на Каварна. Застрояване 100%. Собствениците на парцели бързат да си ги бетонират сами, преди някой от хотелджиите да се е объркал и да е навлязъл в имотите им. Да сравним две снимки:
Това е нос Чиракман през юни 2006 г.

Същият нос на 1 май 2008 г.

Законът за Черноморското крайбрежие вече е в сила, натура-зоните са в сила, но се строи като за последно. Кметът на Каварна, станал популярен с рок-концертите, демонстрира чалга-съзнание с ужаса, който е създал на единственото място в Каварна, което е в контакт с морето.
Да не си помислите, че е само Чиракман? Вижте на какво е заприличала степта край Българево:

Обърнете внимание на това, какво е останало от степта под перките. Да не си помислите, че са само тези? Има и още, но няма да снимам цял ден само перки. Има и дупки за инсталиране на още ветрогенератори. Това ли е "икономиката"?
Нали Калиакра е в Натура-2000? Какво правят тези перки там?
На юг от Каварна е още по-зле. Кайрякът е застроен точно по самия бряг - ж.к. което се вижда още от пътя, когато наближите Топола и Божурец.
По думите на кмета, голф-игрищата и хотелите щяли да развият региона и да осигурят работа на местните жители. По думите на много местни жители, става все по-осезаема нуждата за преселване в друг град. Реално, хотелите в града се напълват само ако има концерт. През останалото време всичко е празно. Новопостроените хотели и апартаментни блокове по брега са абсолютно безполезни. Самият град Каварна изглежда по-зле от преди. Уличното осветление не работи, градът е мръсен. Сметището се намира на върха на нос Чаирбурун, който виждате със застроен склон на първата снимка. Самото сметище е просто място, където се разтоварват камионите и представлява една от най-обветрените части на Каварна. Боклуци има и в центъра на града. Помня една камара боклук с омазнена червена туба, която заобикалям още от 2004 г. Там си е. Общественият транспорт до града също е на магия - автобуси почти няма, пътниците се превозват с нещо подобно на "маршрутки", но обикновено без да се издават билети.
В едно интервю кметът разказва как щял да превърне Каварна в модерен град. Уви, това вече няма как да се случи - между града и брега му има друг град, който запречва излаза на Каварна. Плажът, който и преди това нямаше особени достойнства за привличане на туристи, сега стана отблъскващ за туристи.
Яд ме е за Чиркаман. Утехата ми е, че това се е случвало и преди, в далечната история. На склона на Чиракман е имало селище. Многото постройки са натежали и целият гипсов склон се е срутил в морето. Склонът продължава да си е гипсов, пластът под гипса продължава да си е глинест, законите на природата продължават да са в сила.

Между другото, онзи незаконен строеж в Яйлата все още не е махнат:

1 коментар:

  1. Анонимен25.01.10 г., 19:41

    аз сам от каварна.
    Развалиха ни крайбрежието. Преди беше толкова спокойно и красиво ,но до 1-2 години ще е наблъскано навсякаде с хотели и туристи и направо ужас. Цонко ни развали крайбрежието, но засили бизнеса в Каварна. Стига толкова хотели,че скоро и Чиракмана няма да се вижда. :@

    ОтговорИзтриване