07 май 2008

Пладнешкият обир, наречен "заменки"

Гори за хотели срещу 6 лева квадратът. Над 8000 дка масиви във Варненско са сменили предназначението си за последните седем години.
В статия във вестник "Дневник" се разкриват огромни далавери с крайбрежни гори по Черноморието. По изпитаната безнаказана схема за "заменките", Черноморието е раздадено на "наши хора" за впечатляващата цена 6 (шест!) лева за квадрат! След това заменените гори масово са изключвани от горския фонд за да се превърнат в квартали. Рекордьор в заменките е Нихат Кабил, който докато беше министър на земеделието и горите, е извършил 57 далавери с горски масиви - все по Черноморието. Виждаме и "големи планове" за бетонирането на Камчийските пясъци - до скоро защитена местност, със снет статут заради "бизнес интереси". Едва ли е случаен фактът, че по инициатива на ДПС беше отложено приемането на мрежата Натура-2000 и на Закона за Черноморското крайбрежие. Вероятно не е случаен и фактът, че често новите собственици на "заменени гори" насред дюните (например на плажа Веселие) носят екзотични ориенталски фамилни имена. Вероятно не е случаен и фактът, че нашите депутати не пожелаха да спрат този пладнешки обир. А защо да го спират, като те са обирджиите, а ние - жертвите?
вижте тук статията

... и още по темата в друга статия в "Дневник"Стартирала е наказателна процедура, защото българският парламент не е въвел правилно директивата за оценките на въздействието на строителната дейност. Ако в следващите 60 дни България не коригира този проблем, процедурата продължава, като крайната мярка е изправяне на страната пред Европейския съд в Люксембург. От министерството на околната среда твърдят че не съществува риск от съдебни процедури по която и да било от забележките, и отбелязаните от Брюксел проблеми вече са отстранени чрез измененията в Закона за опазване на околната среда. Законът обаче е минал само на първо четене в парламента. Според ведомството на Джевдет Чакъров става въпрос за чисто технически формулировки, свързани с неточности при превода на български език, а не за текстове по същество.

Мисля, че текстът може да се коментира по следния начин: за нашите управници не е чак толкова важно какво пише в Закона, защото той така или иначе не се спазва. По-точно спазва се, но само от нас - "простолюдието" с легални професии.

Няма коментари:

Публикуване на коментар