17 септември 2009

7-11 октомври - Чистене и подобрения на хижа Ехо, Стара Планина

източник: forthenature.org
Става дума не само за почистване, но и за въвеждане на един куп подобрения, в чаровната хижа Ехо, прихлъзната по билото старопланинско.
Хижа Ехо вече се стопанисва съвместно от Академик- Русе и новото сдружение „За Ехо” (www.ehoto.org), в което членува и За Земята. Идеята е в следващите години да я превърнем в хижа-МОДЕЛ с възможно най-нисък екологичен отпечатък: да направим компостни тоалетни, въведем извозване на всички нелесно-разградими отпадъци, разни еко
препарати, слънчеви системи за енергия и топла вода, и всякакви други еко мерки.
И тъй, заветния момент на първата по-дълбока стъпка и копка по утопичната ни концепция ще бъде поставена между 7-ми и 11-ти ОКТОМВРИ тази година.
Конкретно, от сряда (7.10) до неделя (11.10) ще се проведе мултифункционален лагер на хижа ЕХО, с няколко работни групи и работилници: една по почистване и извозване на стари сметища (йе), една по почистване на остатъчни отпадъци след боровинкоберачи..., една по подобрения и арт в хижата, една по готвене и една случен
способ :)...
Предвидили сме и работилници всяка от вечерите на тема слънчеви компостни тоалетни, планинарство, екологични проблеми и кампании в България и други разни.
Мислихме да започнем строежа и на слънчевата компостна тоалетна, но уви – изисква се по-дълга подготовка – изнасяне на голямо количесто материал, подготовка на терен, специални разрешения от парка и таканататък. Така че – лагера за изграждането на компостни тоалетни ще бъде през МАЙ месец (тогава вече няма сняг и има много цветя).
За октомврийския лагер: може да се спи в хижата, може и на палатки. Кой както го влече. За нощуващите с хижата: задължително вземете със себе си спален чувал. Носете си фенер или челник, топли дрехи, дъждобрани, канче.
Храната и нощувката ще бъдат поети от нас (очаквайте 15 лв. такса участие)
Сборен пункт: Тетевен – автогара, сряда 11.30 часа (има автобус от централна автогара София до Тетевен в 9.00)
За въпроси и записване:
ehotooo@gmail.com
елефони за връзка:
Ваня Бонева 0882 966 334
Михаил Михов: 0889 620 483
Допълнителна информация за маршрутите до хижата, в случай че не идвате от началото на лагера, прочетете от сайта: http://ehoto.org/ehoto/routes.php

Няма коментари:

Публикуване на коментар