28 септември 2009

Утре новите ни хрантутници ще си гласуват бракониерски закон

Новите като старите - това е! Утре нашите народни избранници ще гласуват експресно удължаване на ловния сезон за водоплаващи птици.
Ако не вярвате, вижте в сайта на парламента
Къде е проблемът? Причината е, че ловът в края на януари забранен съгласно чл. 7, т. 4 на Директивата за дивите птици на ЕС. Забраната съществува и в чл. 41, ал. 1, т. 1 на българския Закон за биологичното разнообразие. Това е така, защото по времето след сегашния ловен сезон започва формирането на брачни двойки при водоплаващия дивеч. Ако сезонът се удължи, ще настъпи масово изтребление, в резултат на което през следващата година нашите "славни" ловджии ще са принудени да стрелят по шапките си, точно като провансалския герой Тартарен Тарасконски.
Да не говорим, че и в момента за лов се използват какви ли не оръжия, включително "Калашников" и ръчни гранати. За 122-милиметрови гаубици нямам информация, но и това може да хрумне на някой от ловните "удължители" на ГЕРБ. Явно тежкото комунистичесо наследство не ни е пуснало, щом ловците не се чувстват като стопани които трябва да се грижат за числеността на дивеча, а вместо това са предприели партизанска война срещу всичко що лети.
Вижте тук обяснение защо е вредно удължаването на ловния сезон.
Вижте и миналогодишната обществена реакция срещу удължаването на лова

1 коментар: