22 ноември 2009

Първо предупредително писмо от ЕК за беззаконията в Рила

източник: Капитал

Европейската комисия изпрати първо предупредително писмо, заради строителството на лифтове и писти на Рила без необходимата за целта Оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС). Съоръженията попадат в зоните по "Натура 2000" и строителството им не може да бъде започнато без необходимия за целта ОВОС.
Проблемните съоръжения без ОВОС са лифтът на Паничище, свързващ хижа "Пионерска" и хижа "Рилски езера", където инвеститор е компанията "Рила спорт", лифтът на Картала на "Прима инвест БГ" и съпътстващите ги писти.
Това не е първата наказателна процедура в сферата на природозащитното законодателство и по-специално за Рила. Различните процедури за едно и също място се налагат при нарушения по различни директиви.
През май 2008 г. Брюксел започна една заради недостатъчните мерки за защита на хабитатите на дивите птици. Критиката на ЕК е, че зоните, дадени от България, са по-малки от необходимото в Централния Балкан, поречието на река Лом, нос Калиакра, Рила, Пирин и Западните Родопи. Преди около месец пък беше започната и още една наказателна процедура. Този път за неспазване на природозащитното законодателство в зоните от "Натура 2000" за Иракли-Емине, в Национален парк "Пирин" и в Странджа.

Няма коментари:

Публикуване на коментар