06 юли 2010

Гръцки евродепутат засипа Еврокомисията с критични въпроси за България

Ирина Новакова
източник: Дневник.bg

Михаил Тремопулос, гръцки евродепутат от Групата на Зелените, е изпратил до Европейската комисия (ЕК) списък със запитвания относно България. Те са в седем области, в които според Тремопулос страната нарушава европейското законодателство.
Въпросите са изпратени през май и юни. Еврокомисията има още месец, за да отговори на евродепутата.
Три от запитванията на Тремопулос се отнасят до подозрения за незаконна държавна помощ за заменки на гори около връх Перелик, връх Ком и край устието на река Камчия.
"Чрез сделка за замяна на гори с договор No 278/04.06.2008 община Смолян е придобила 811.9 хектара държавни гори в района на връх Перелик. Районът е много важен за защитата на природата в България и беше свободен от строителна дейност досега", обяснява евродепутатът.
Той цитира неправителствената коалиция "За да остане природа в България", според която чрез замяната общината смята да участва в проект за ски и туризъм заедно с частни инвеститори. "Има голяма разлика между цената на заменената гора и пазарната цена. Чрез сделката българското правителство е предоставило незаконна държавна помощ на строителния консорциум в размер не по-малък от 100 милиона евро", пише евродепутатът. Той пита Еврокомисията как тя ще санкционира България, ако установи нарушение на европейското право.
Подобно е оплакването на евродепутата за замяната на гори край връх Ком. "Чрез договор за замяна на гори No 339/23.07.2008 инвеститори в ски курорта Берковски Балкан са придобили 22.1 хектара държавна гора, заменена за 22.8 хектара частна гора в други части на България". Това отново е нерегламентирана държавна помощ, смята Тремопулос, който цитира екоорганизации, изчислили незаконната помощ на не по-малко от 5.5 милиона евро. Eвродепутатът настоява за проверка и на тази сделка.
Поне 138 милиона евро нерегламентирана държавна помощ е предоставило правителството чрез заменки на гори край устието на река Камчия, алармира също Тремопулос. Заменките са извършени през 2007 г. в полза на частни инвеститори. "Какви мерки ще вземе Европейската комисия?" пита Тремопулос.
На горепосочените въпроси трябва да отговори еврокомисарят по конкуренцията
Хоакин Алмуня.
Друг въпрос на Тремопулос касае замърсяването на въздуха в района на Стара Загора, което според евродепутата се дължи на военния полигон в Змейово. "На 19 февруари 2010 г. контролната станция в село Остра могила близо до полигона Змейово отчете фосген (задушлив боен отровен газ) с концентрация 2.8 -2.9 микрограма на кубически метър, предполагайки, че на полигона се използват опасни вещества", пише евродепутатът на Еврокомисията.
Според него българските власти не са информирали местното население за източника от замърсяването и не са взели мерки да го спрат. Тремопулос пита Брюксел дали е наясно, че българските министерства на екологията и на отбраната не са запознали населението на Старозагорска област с източника на проблема. Той иска да знае още какво ще направи европейската институция, за да накара българските власти да спрат замърсяването от полигона.
Евродепутатът настоява да знае също какво прави Еврокомисията, за да предпази здравето на гражданите на Оризаре и Пловдив, което според него е застрашено от сметището в Цалапица. "В депото често гори огън, отделят се диоксини и други замърсители във въздуха. Депото е близо до река Марица и може да замърси водите на реки в Турция и Гърция", обяснява Тремопулос.
Той припомня протестите на местните граждани. "Въпреки това правителството на България смята да продължи да носи боклук от София в Цалапица", предупреждава той и настоява за информация кога сметището ще бъде затворено.
Третирането на опасните отпадъци от българските болници също е повод за запитване от страна на гръцкия евродепутат към Европейската комисия. Според него Военномедицинската академия и Александровска болница изгарят медицински отпадъци в стари пещи на територията на болниците.
"Според екоорганизации останалият токсичен прах се съхранява в торби в мазето на тези болници без оценка за въздействие върху околната среда и човешкото здраве", коментира той. "Комисията проверила ли е дали България прави нужното, за да унищожава медицинските отпадъци в болниците по начин, съответстващ на европейското законодателство", настоява да знае той.
Съдбата на кафявата мечка в България също тревожи гръцкия евродепутат. Той припомня, че на биогеографски семинар през 2008 г. Европейската комисия е установила редица несъответствия в България относно защитата на кафявите мечки в Рила.
"Комисията изиска България да запълни празнотите до септември 2009 г. Има ли оценка доколко районът за защита на кафявата мечка в Рила е адекватен? Кога ще публикувате резултатите? Отстранени ли са всички недостатъци и ако не - какво ще предприеме комисията, за да накара страната да спазва напълно Директивата за хабитатите", пита евродепутатът.
На тези въпроси трябва да отговори еврокомисарят по околната среда Янез Поточник.

Няма коментари:

Публикуване на коментар