07 юли 2010

Русия се учуди на скъпия газ в България

Русия се учуди на скъпия газ в България
източник: Дневник.bg
"Цената на газа в България предизвика известно безпокойство у нас, защото ние продаваме на България на ниска цена, а битовите и промишлените абонати в страната плащат много повече." Това каза първият вицепремиер на Русия Виктор Зубков , който е на посещение в България. Преди това Зубков и българският премиер Бойко Борисов разговаряха по ключовите енергийни проекти между двете страни.
Руският вицепремиер обясни, че "Газпром" продава газ средно по 339 долара за 1000 куб. м, 472 - 501 долара за 1000 куб. м плащат промишлените потребители, а битовите потребители в България плащат от 576 долара за 1000 куб. м. "Смятаме, че това са много високи цени и българският премиер ми обеща, че до четвъртък ще бъде ясно откъде идва увеличението", каза Зубков. От 1 юли държавната комисия за енергийно и водно регулиране постанови цена на природния газ от 542.50 лв./1000 м3 без ДДС. Това е и цената на обществения доставчик "Булгаргаз".
Часове по-късно икономическият министър Трайчо Трайков обясни, че цитираните цени от Зубков са цените на "Овергаз". "Позицията ни е следващите договори да бъдат подписани между "Булгаргаз" и "Газпром експорт". Към момента от "Овергаз" не могат да бъдат открити за коментар.
"В досегашните договори с България за доставка на руски газ са заложени преференциални условия. Ние доставяме газ на цена, която е около 90% от пазарната," обясни руският вицепремиер, който отскоро е и председател на съвета на директорите на "Газпром.
"Засега експертите не можаха да ми обяснят как така руснаците ни продават газ на ниски цени, а българските потребители го плащат на толкова високи", каза Бойко Борисов. По думите му, ако това не бъде изяснено до четвъртък, той ще прати ДАНС на газовите посредници. Борисов допълни, че случаят прилича на този с електроразпределителните дружества (бел. ред. Все още не са огласени резултатите от проверката, която през април ДАНС започна в ЕРП-тата, но енергийният регулатор наскоро оповести, че енергийните дружества са завишавали изкуствено цените на външните си услуги.)
Доставчици за България са три дружества - "Винтерсхал", "Овергаз" и "Газпромекспорт", във всяко от които участие има "Газпром". За първи път въпросът за отпадането на посредниците беше повдигнат от българска страна по време на газовата криза в началото на 2009 г. , което беше посрещнато с разбиране от "Газпром".
Освен за цените на газа България и Русия преговаряха днес и за бъдещето на проекта за газопровод "Южен поток" и за АЕЦ "Белене". Очаквайте подробности.



12 милиарда долара от цената на газта са потънали в нечий джоб:
И още малко по темата в този блог:
Договор за доставка на газ в България 1998 г.
За последните 5 години сме купили от Русия 33 100 000 000 м3 природен газ, като за тях сме платили 19 000 080 000 $. Aко бяхме заплащали по цена на доставката от 339% на 100 куб. метра, трябваше да сме платили 7 821 000 000 $. всичко това е равно на 12 млрд. $ повече за 5 години, т.е. 2.4 млрд. $ годишно са присвоявани от държавната хазна. С други думи, джобът на всеки от нас е олекнал с 1 725$ за изминалите 5 години.

Няма коментари:

Публикуване на коментар