15 юли 2010

Нов лифт на "Юлен" над Банско скара екоминистерството с природозащитниците

Концесионерът купил съоръжението, преди ведомството да му разреши да строи
Милен Енчев, 8 юли 2010, Дневник.bg

Концесионерът на ски-зоната над Банско фирма "Юлен" ще изгради нов 6-седалков лифт в местността Бъндеришка поляна в парк "Пирин", без да прави детайлна екооценка (ОВОС). Това решение беше подписано от министъра на околната среда Нона Караджова в края на юни. Новото съоръжение на "Юлен" ще попада изцяло в трасето на сега действащия 4-седалков лифт там, така че няма да се налага изсичане на допълнителни площи, няма да са нужни и нови електропроводи, гласят мотивите на министъра. Освен това демонтирането на стария и доставката на новия лифт трябва да станат по въздушен път – чрез хеликоптер. Новото съоръжение ще е с три път по-голям капацитет от старото – 3000 души на час и фирмата го планира във връзка с подготовката на домакинството за световната ски-купа за мъже в Банско през идната зима.
Техническа грешка на екоминистерството при публикуването на решението ясно показа, че "Юлен" си е поръчала оборудването, още преди Караджова да се произнесе. По искане на фирмата тя е позволила предварително изпълнение на проекта, така че евентуално съдебно обжалване да не препятства реализацията му. В първоначално публикуваното решение на сайта на министерството сред основанията на министъра за това фигурираше и фактът, че оборудването вече е поръчано, и лифтът ще се оскъпи, ако строителството му се забави. Това предизвика остро недоволство сред неправителствените организации – от Асоциацията на парковете коментираха, че е недопустимо частна фирма да предпоставя решение на държавната администрация по този начин. Асоциацията вече обжалва срещу решението на министъра, както и предварителното му изпълнение пред Върховния административен съд. "И по Закона за защитените територии, и по плана за управление на националния парк новото строителство е забранено, допустими са само реконструкциите и ремонтът на сградите и съоръженията", посочи председателят на парковата асоциация Тома Белев. Фундаментите на новия лифт ще са нови, а това са масивни бетонни конструкции, добави Белев.
След запитване от "Дневник" в края на миналата седмица екоминистерството обаче обяви, че погрешка е публикувало чернова на решението и го смени. "Станала е грешка: това е мотив на самата фирма за искането й, който няма общо с нашето решение - бяхме публикували чернова на документа, в която то е било погрешно записано", коментира зам.-министърът на околната среда Евдокия Манева. В окончателния вариант на решението е записано, че предварителното изпълнение се дава, защото възможността за строителство е ограничена във времето заради метеорологичните условия във високата част на планината. Аргументът за вече купеното оборудване обаче отново присъства, преформулиран: ако не се изпълни незабавно, проектът ще се оскъпи заради разходите на фирмата по охрана на новия лифт. Петър Петров от управителния съвет на "Юлен" отказа да коментира защо фирмата е избрала да "рискува", договаряйки доставката преди решението на министъра.
По повод сигналите до министерството от края на 2009 г., че фирмата ползва двойно по-голяма територия в Пирин от дадената й по концесия (995 дка), зам.-министър Манева обяви, че в момента ведомството търси фирма, която да измери площта на ски-зоната. Измерването трябва да е готово до края на септември, каза Манева. Още през март директорът на национален парк "Пирин" Георги Грънчаров беше казал, че е разпоредил такова измерване, но потърсен за коментар миналата седмица, той заяви, че няма резултат и ще изчака работата на оторизираната фирма.
Отделно министерството и "Юлен" от няколко години спорят за размера на концесионната такса. Ведомството има съмнения, че концесионерът не декларира всички приходи от ски-зоната. "Вече сме свикали междуведомствена група, която да провери договора и вероятно още тази година ще правим направим проверки на терен в ски-зоната", каза Манева.

Още по темата: "Юлен" сече дървета незаконно за новия си лифт

Няма коментари:

Публикуване на коментар