31 януари 2012

Горите не могат да говорят. Да викнем вместо тях. Отново!

източник: forthenature.org

Доведи приятел :)

На 4 февруари 2012 г., събота, в София се организира шествие в подкрепа на Природен парк Витоша и на българските гори срещу поправките в Закона за горите, предложени от Министерски съвет. Начален час: 11.30 ч. от паметника на Патриарх Евтимий (Попа).
Да викнем „ЗА” запазени гори, а не гори, които се водят такива само на хартия, а на практика са писти, а после министър Найденов да се бие в гърдите, че в България горите се увеличавали!

Да викнем „ЗА” край на монопола на „Витоша ски” на Витоша! За свободна конкуренция и подобрено качество на услугите на Витоша!

Да викнем „ЗА” модернизация на нарочно оставените в плачевно състояние от „Витоша ски” ски съоръжения на Витоша!


На 4 февруари 2012 г., събота, се организира шествие в подкрепа на Природен парк Витоша и на българските гори срещу поправките в Закона за горите, предложени от Министерски съвет.

Час на събиране на площада при паметника на Патриарх Евтимий е 11.00, тръгване в 11.30. Маршрутът е: Попа - Съдебната палата - Министерски съвет - жълтите павета - Коня. Край – 13.30.

Поправките ще позволят по-бързо, по-евтино и на тъмно да се застрояват горските ни територии, като под особена заплаха е най-старият парк на Балканите – Витоша. Поправките ще позволят скрита промяна на режима на плана за управление на парка, който в момента не позволява изключване на имоти от горския фонд с цел застрояване. Поправките представляват и скрита приватизация на държавните гори, тъй като се предлага инвеститорите в ски курорти да придобиват право на строеж за лифтове и право на ползване на прилежащите ски писти без конкурс и при непазарни цени.
Поправките са минали на първо четене в комисиите в парламента. Шансът за промяна е по време на второто четене. Природозащитните организации внесоха свои алтернативни текстове за промени в Закона за горите. Ако те се приемат, модернизацията на съществуващите ски съоръжения на Витоша ще е възможна без да се допуска скрита приватизация на горите в парка и без да се допуска ново застрояване. Предложено е също строителството на ски-съоръжения и ползването на съществуващи ски писти в горските територии да се правят само на пазарен принцип след конкурс.
На 18 януари на уличен протест въпреки студа се събраха около 2000 души в подкрепа на парка. За около три седмици близо 5 000 души подкрепиха подписката в интернет. Единствено гражданският натиск може да повлияе на управляващите и народното събрание. Трябва да продължим. Защото свободата, както казва Радой Ралин, е като хляба. Тя се пече всеки ден.
Когато беззаконието се превръща в закон, съпротивата се превръща в задължение.

Информация за последните иницативи за Витоша:
Планиниада за Витоша: http://forthenature.org/news/2267
Впчеталения от един протест, след друг и преди трети: http://forthenature.org/news/2262
Туристи, скиори, сноубордисти искат "Цеко-Офшоркозавър Рекс" да бъде отстранен от Витоша: http://forthenature.org/news/start/10
За вдъхновение и повод за дискусия, писма от вас:)
Анализ на новата ски зона на Витоша, изготвен от скиор: http://forthenature.org/news/2263

2 коментара:

  1. И един коментар от мен:
    Мисля, че Витоша Ски затвориха лифтовете на Витоша не само за да изнудват за промяна на Закона за горите. Докато подстъпите към планината са затворени, в същото време по купените телевизии ни натрапват платени репортажи за високата посещаемост на незаконните ски-писти в Банско, полупосещения на аристократи и уж световни събития, които се случват там. На фона на всичко това ПИБ (FIBank) е пуснала реклами по всички емдии за банковите си услуги "специално за ски-сезона". Мисля, че всичко това е добре забъркана мозъчна промивка, в която целта е постъпления за джоба на Цеко.
    Лично аз не съм скиор, но призовавам всички скиори да не ползват пистите и лифтовете в Банско. Има и други писти. Миналата година закрих сметката си в ПИБ. Има и други банки. Известно ми е, че преподавателите и студентите в Софийския университет са с договори към тази банка, но както самата ПИБ рекламира, никой не може да ви задължи в коя банка да си държите парите. За две минути можете да смените банката от която да получавате заплатите или стипендиите си. И съм сигурен, че всяка конкутрентна банка ще ви предложи много по-изгодни оферти.
    Бойкот на ПИБ и на всички мафиотски структури на Цеко. Стигат ни толкова мутри. Време е да заживеем без тях.

    ОтговорИзтриване
  2. Дали Цеко може да има претенции за Витоша? А дали ползва законно лифтовете? Вижте този юридически коментар:
    http://ecopravo.blogspot.com/2012/01/blog-post.html

    ОтговорИзтриване