08 февруари 2012

Флашмоб срещу поправката в закона за горите блокира за кратко жълтите павета в София

източник: Дневник.bg
Флашмоб срещу промените в закона за горите блокира за кратко движението до Народното събрание тази вечер.
Парламентът одобри днес на първо четене измененията в закона за горите, сочени от опозицията и природозащитници за лобистки в полза на "Витоша ски" и на собственици на лифтове и влекове.
В социалните мрежи природозащитници се организираха "тайно" да блокират движението по жълтите павета до сградата на Народното събрание.
На сборния пункт - пред клона на Първа инвестиционна банка на площад "Народно събрание" в София се събраха над 100 души. Паралелно с тях се събираха и служители на МВР.
Точно в 18.30 ч. демонстрантите попречиха на движението на пешеходната пътека до сградата на БАН с плакати и лозунги "Витоша", "Искаме природа, не искаме бетон" и "Долу Цеко от Алеко". Неколцина дойдоха подготвени за заледената улица - носеха ски.
Протестиращите пресичаха улицата непрекъснато в кръг в продължение на десет минути, преди полицията да освободи движението. После продължиха към ул. "Раковски" и с жива верига спряха движението на пешеходната пътека до градинката на "Кристал".
След като тя беше прекъсната от полицаи, демонстрантите значително намаляха и се преместиха на следващата пешеходна пътека на кръстовището на ул. Иван Вазов и ул. Раковски. Час след началото на протестната инициатива, участниците се разотидоха.
Поправката в закона за горите, която ще позволи лифтове и писти да се строят, без терените да бъдат изключени от горския фонд, беше приета на първо четене с подкрепата на 72 депутати от ГЕРБ и двама независими.
(оригиналната статия - тук)
Видеозапис от блокадата:



Моето мнение:
Преди година казвахме, че няма как да се случи нещо по-лошо от управлението на тройната коалиция. Сега се оказа, че сме грешали. Защото именно онези, на които мнозинството българи се надяваха, че няма да ни ограбват, правят това с още по-голямо настървение. И това е обяснимо, защото ГЕРБ е фракция на онази тройна коалиция и обслужва същата олигархия, за която работеше правителството на Сергей Станишев. Сега просто разрешават на мафиотите да си вземат това което искат - без да плащат.
Този закон трябва да бъде спрян. С всякакви възможни средства.
Има ли още някой в България, който да е клиент на Първа инвестиционна банка? Нека протестираме всеки ден чрез бойкот на Цеко. Ако ви се налага да ползвате банкомат - търсете различен от Фибанк. Ако ПОС-термналът в магазина е на Първа инвестиционна банка - платете в брой. Ако имате влог в ПИБ - изтеглете го. Със сигурност ПИБ ще продължи да съществува и без клиенти - физически лица, но това ще е показателен протест.
И още нещо: Със сигурност от тук нататък ГЕРБ не трябва да печелят избори даже за началник на градска тоалетна. 72 корумпирани хрантутника са прекалено голям позор, даже и за най-безпринципната политическа организация.

Няма коментари:

Публикуване на коментар