24 януари 2013

Референдум на 27.01.2013 - ПРОТИВ АЕЦ!

ГЛАСУВАЙТЕ НА 27 януари
(тази неделя):

НЕ
Всеки грамотен човек знае, че трябва да гласува против АЕЦ.
НЕ на АЕЦ Белене! НЕ на ядрената енергетика в България!

На 27 януари (тази неделя) предстои първият референдум в България след комунизма.
На тази дата всеки трябва да се чувства длъжен да гласува, защото всеки трябва да покаже че решенията за страната не са в ръцете на управниците, а на хората, които са ги избрали.
В дните за агитация се нагледахме на голям цирк. Партията на М. Кунева, след като се регистрира като инициативен комитет, започна да призовава за бойкот на референдума. Тяхното послание беше "не гласувайте, защото всичко е решено". В превод това означава "не гласувайте, за да решаваме без вас". Реално Кунева подготвя своята предизборна кампания чрез референдума, като след това ще парадира с броя на негласувалите, сиреч че са потенциален неин електорат.
Комунистите пък, начело със Сергей Станишев и Румен Овчаров не спряха да ни омайват колко хубава, безвредна, изгодна и почти безплатна ще е АЕЦ. Руският ядрен експерт проф. Булат Нигматурин изчислява, че от тук нататък АЕЦ Белене ще струва над 10 милиарда, а имаме и без това свръхпродукция на ток, така че тези разходи са ни напълно излишни. БСП в отговор заявяват, че ядрените експерти не разбират от АЕЦ и говорят глупости. Значи - да вярваме на крадеца Румен Овчаров?.
В последните дни ГЕРБ изкара "кашона", който събираше прах дълги години. Документите от този кашон показаха че проектът за АЕЦ Белене е на пълна загуба. Едва ли мотивите на ГЕРБ са толкова безкористни, но в случая показват истината.

Какво знам за АЕЦ, и какво ще се сети всеки, който е на моите години: Когато бяхме ученици през 80-те години на миналия век, учихме по география, че на брега на Белене се строи АЕЦ и че това е триумф на прогреса. Та това беше през миналия век, преди 30 години! От тогава насам все уж нещо се строи. Поддържат се фиктивни работни места, плаща се на консултанти кой знае за какво и т.н. и т.н. И всяка година тази строяща се АЕЦ за тези 30 години е гълтала от държавния бюджет. И ние сме плащали. Още в края на 80-те, руските ядрени експерти отбелязват, че Белене е в сеизмична зона, и рискът е прекалено голям за АЕЦ.
През 1986, когато гръмна реакторът на АЕЦ Чернобил, комунистическото ни правителство направи всичко възможно за да не се разчуе. А от тогава до сега, в Чернобил не може да се живее, там е абсолютно безлюдно. Животните които се раждат там са с тежки малформации, и се очаква това да продължава през следващите 800 години. Могат да се видят ужасяващи снимки на деца, които са жертви на аварията в АЕЦ. Съвсем наскоро гръмна АЕЦ "Фукушима" и се наложи евакуация на Токио. В същото време тук отново се говореше, че нищо им няма на японците.

Как е по света? Швейцария и Австрия нямат нито една АЕЦ, нямат режим на тока и не купуват ток от страни с АЕЦ. Германия се отказа напълно от ядрената си енергетика, въпреки че имаше работещи атомни централи. Япония планира затваряне на всичките си ядрени централи до 2040 г.

Ежедневно всеки от нас поема канцерогенни агенти. През последните години заболелите от рак стават все повече. Много млади хора умират, особено от поколението на "облъчените". Никой не може да ме убеди, че съхранението на радиоактивни материали няма да увеличи тази статистика. Никой не може да ме убеди, че ако аварира АЕЦ в България, ние ще оцелеем. Простичък въпрос: ако избухне реактор в Козлодуй или в Белене, както се случи в Чернобил или Фукушима, къде отиваме ние? Ако гръмне реактор в Белене, какво ще стане с реакторите в Козлодуй? Къде ще отиде радиоактивната вода, която ще се излее в Дунав - няма ли да влезе в Черно море и хубаво да ни "окъпе" от всички страни?

Защо в България натискат толкова много за АЕЦ? Патриотизъм свързан с привързаност към Големия брат? Желание за прогрес от 80-те на миналия век? Не. Просто някои хора отклоняват потоци от пари, уж че ще правят нещо. По всичко личи, че дълги години лидерите на БКП/БСП са си наливали от канелката АЕЦ. Дали ще построят АЕЦ, или ще е във вечен сроеж, за тях е изгодно да съществува. За сметка на нашия гръб.

Така че аз смятам да гласувам с "не" на 27.01.2013 (тази неделя). Причината е, че не желая да живея на място, което мирише на смърт. Не желая да захранвам с данъците си до края на живота си партийните каси. Не желая да плащам със сметките си за ток строителството на атомна бомба. Не желая да спя върху купища складиран плутоний. Не желая всяка сутрин да се събуждам със схема за евакуация в друга държава. Не желая да умра от лъчева болест. Не желая да обричам децата на малформации, рак и бавна смърт. Пред смъртта предпочитам живот без ядрена енергетика.


Какво ли се е случило с детето, което е държало тази кукла преди 30 години в Чернобил? Дали е живо и завижда на мъртвите? Вашите деца играят ли си с играчки?

1 коментар:

  1. Анонимен24.01.13 г., 14:07

    АЕЦ Белене е абсолютно неизгоден. Ядрената енергетика в света е в катастрофална криза.

    ОтговорИзтриване