03 юли 2007

Над 30 души бяха арестувани при поредния протест срещу унищожаването на природен парк „Странджа”

03.07.2007
Източник: БлуЛинк
По време на вчерашните протести срещу решението на ВАС за отмяна на статута на природен парк „Странджа” полицията прецени, че намесата й е необходима и арестува 35 души от протестиращите.
След петък, 29 юни, вчера граждани отново се опитаха да изразят възмущението си от решението на ВАС, което на практика унищожава най-голямата защитена територия в България и открива пътя към заличаването на останалите зони с подобен статут у нас. Екоактивисти и хора с гражданска позиция се събраха на Орлов мост и блокираха движението за 20 минути. Когато стана ясно, че протестиращите няма да са повече от 200 души, полицията реши да демонстрира мускули и арестува около 30 от тях с обвинения в нарушаване на обществения ред и едро (!) хулиганство. Нещо, което органите на реда не посмяха да сторят, когато хиляди разгневени таксиметрови шофьори бяха блокирали центъра на София за ден.
Твърде малко медии сметнаха, че в апела да запазим последните незастроени кътчета по Черноморието има някакъв смисъл и отразиха набързо събитието. За сметка на това в българската блогосфера можеше да се прочетат много повече и по-интересни неща за протеста.
(повече по темата може да се прочете тук)
отзвук в "За града": Протестът на безсилието, Двама от протестиралите на Орлов мост са останали в ареста
Част от арестуваните били непълнолетни, между тях имало и 14-годишно дете.

Д Е К Л А Р А Ц И Я
в подкрепа на протеста на еколози в защита на природен парк “Странджа”


Зелената партия категорично и изцяло подкрепя протеста в защита на природен парк “Странджа” проведен на 02.07.2007 г. от 19.30 часа. на Орлов мост
Зелената партия не приема за основателни обвиненията срещу протестиращите за нарушение на обществения ред както и последвалите задържания в Първо районно управление на МВР.
В България очевидно нито се спазват законите, нито се защитава обществения интерес в областта на опазване на околната среда. Всички средства, които в една правова държава досега трябваше да бъдат задействани: като изпълнителна власт, съдебна власт и местна власт, бездействат или даже работят в полза на хората ограбващи и унищожаващи българската природа. Очевидно е, че не остава никакъв друг начин за борба с беззаконието освен с открит граждански протест.
Зелената партия е твърдо убедена, че вина за създаденото напрежение както и за бъдещи предстоящи граждански протести ще носят горепосочените институции, които не само не изпълняват своите задължения но и работят против интересите на гражданите.
Характерно е, че единствената “ работещата” институция се оказа МВР, която за разлика от другите министерства, които с месеци и години си затварят очите пред очевидни беззакония, веднага се намеси за потушаване на протеста. Възниква въпроса защо МВР допуска блокиране на пътища от хора, които незаконно строят в националните и природните паркове за свой собствен интерес, но не допуска протеста на хора, които желаят да защитят интересите на обществото и да спрат тези безобразия.
Зелената партия също изказва дълбоко съмнение в обективността на решението на Върховния административен съд за обявяване за нищожна заповедта за създаването на парк “Странджа” и призовава българската юридическа общност да не се прикрива зад съзнателно създадени противоречиви законови норми, а да застане в защита на обществения интерес.
ПРЕСЦЕНТЪР НА ЗЕЛЕНА ПАРТИЯ

междувременно, за сряда е предвидена нова critical mass проява

Вчера кметът на Царево се е опитал да изнуди МОСВ с границите на парк Странджа. Арнаудов е предложил преразглеждане на границите на парка, ако МОСВ не обжалва решението на ВАС.

Няма коментари:

Публикуване на коментар