20 юли 2007

Странджа остава природен парк

Източник: БлуЛинк
147 депутати гласуваха "за" на второ четене, приемайки промените в Закона за защитени територии. Промените гарантират, че заповедите, постановленията и другите административни актове за обявяване на защитени територии до 30 юни 2007 г. няма да подлежат на обжалване по съдебен път. По този начин Народното събрание запази и най-голямата защитена територия в България - природен парк „Странджа”.
Законодателната промяна последва безпрецедентните едномесечни протести срещу решението на ВАС за отмяна на заповедта за обявяване на парк „Странджа”. След „Камчийски пясъци”, това щеше да е втората защитена територия по българското Черноморие, която губи статута си заради инвеститорски натиск.
В контекста на неизпълнените ангажименти по установяване на екологичната европейска мрежа "Натура 2000" и продължаващото мащабно унищожаване на природни дадености, случаят „Странджа” преля чашата. Около него се фокусира цялата енергия на екологичния сектор и на хората, за които българската природа има стойност. Малкото на брой протестиращи привлякоха общественото внимание и провокираха интензивен медиен дебат. Последното проучване на европейската статистическа служба „Евробарометър” демонстрира колко навременен е бил той. Резултатите от анкета, проведена в държавите-членки на ЕС показват, че българите не разбират значението на опазването на околната среда. За средния европейски гражданин това е приоритет, докато у нас пред този проблем са поставени редица други. Тази незаинтересуваност на държавно и индивидуално ниво съвсем нормално провокира и негативната оценка на Европейската комисия. Брюксел изпрати първо предупредително писмо до България за два пропуска в законодателството, свързано с екомрежата "Натура 2000". В него се казва, че страната ни не е отразила напълно двете директиви - за местообитанията и дивата флора и фауна и за опазването на птиците.

Благодарствено писмо от Дирекцията на природен парк Странджа
Дирекция на Природен парк “Странджа” изразява признателността и благодарността си на всички граждани, организации и институции, подкрепили Природния парк в този кризисен момент за българската природа!
(целият текст - тук)

Снимки от последния протест в защита на Странджа могат да се видят в "За града"

Странджа е спасена! Сега остава да видим как действат законите. Да засечем времето за което ще бъдат съборени незаконно построените хотели в защитените територии....

Няма коментари:

Публикуване на коментар