27 юли 2007

С'тинки и за туризма

Ако на някого му се струва малка сумата от жълти стотинки, събрани вчера за глобата, която ще ни бъде наложена от ЕК заради неспазване на европейкото природозащитно законодателство, вижте какво пише в "24 часа":
Заради строежите: Хотел за 2 евро по морето, искат лимит за леглата
Инвеститори се самоизтребват. Чака се фалит на собственици. Заличават 273 туроператора. Общини криели броя на леглата.
(статията е тук)

Нека да поумуваме защо е така..... Към статията има и снимка с изглед от плажа на Обзор (изгледът е към хотела на братя Велчеви). Преди 2-3 години този плаж все още можеше да се нарече "екзотичен". Вижте го сега:

.... кранове, блокове, пек и прах. Като в стар комунистически плакат от 70-те години.

Сега някой ще каже "Ама Обзор е далеч от Слънчев Бряг". Да видим една снимка от Слънчев Бряг. По-долу виждате снимка на незаконно построения хотел "Оазис", за който е в сила заповед за събаряне, но това изобщо не се отразява на състоянието му:

Бихте ли платили за да преспите в тази сграда с изглед на окръжна болница (или май прилича повече на административна сграда)?
Не бих дал даже и едно евро за нощувка на такова място.

За по-малко от 20 години Слънчев бряг, от елитен курорт се превърна в мръсен град. Чистият ситен пясък на плажа се замени със заравнена смес от фасове, вестници, салфетки, опаковки... Кристалната някога морска вода днес е замърсена от "канализацията" на незаконно построените хотели. Озеленените алеи вече са история. На тяхно място са тесни мръсни улици по които карат пияни шофьори.
Въпреки че изникнаха като гъби нови лъскави хотели (с външен вид на зайчарници), туризмът на това място се превърна от елитен в долнопробен. Местните хотелиери предпочетоха да обърнат гръб на платежоспособните туристи, които търсят спокойствието и контакта с чистата природа. Вместо това, днес Слънчев бряг приютява пенсионери, руснаци, секс-туристи.
Слънчев бряг ще остане като един паметник на мутроинвеститорската простотия и неграмотност. Все пак, ако някой малко по-грамотен собственик от Слънчев бряг е в състояние да чете този блог, ще го посъветвам да направи справка кои хотели в Слънчев Бряг са имали най-голям оборот преди 20-30 години. И да сравни как са изглеждали тези хотели.

Няма коментари:

Публикуване на коментар