26 май 2008

Ударниците от ДАГ - всеки ден по една заменка!

източници: Сега, Mediapool

Агенцията по горите, управлявана от БСП, постигна абсолютен рекорд по скоростна замяна на гори от държавния фонд с частни фирми. Само за 3 седмици председателят й Стефан Юруков подписа 14 сделки за 4040 дка. Последните две са от 23 май, след като само три дни преди това агенцията даде ход на други две заменки. Така БСП затъмни славата на ДПС по сключване на непрозрачни и неизгодни за държавата сделки с гори. Предшествениците на Юруков от движението "реализираха" към 8000 дка, но за 3 години.
На 23 май Агенцията по горите заменя 21 дка в района на лесничейство "Благоевград" срещу 29 дка гори в района на Троян. Както и в досегашните случаи името на фирмата не се посочва, а Стефан Юруков е изключил мобилния си телефон.
"Става въпрос за гори, намиращи се в района на родопското село Ковачевица", каза по БНР вчера доц. Георги Костов от Лесотехническия университет. Уникалният архитектурен и исторически резерват Ковачевица, намиращ се в Западните Родопи, е заобиколен от масивни иглолистни гори.
Стефан Юруков оправдава заменките с това, че държавата се разделяла със сипеи и чукари, а взимала срещу тях ценни гори. Доц. Костов допусна, че във всичките сделки за замяна ще бъде променено предназначението на заменените територии и те вече няма да бъдат гора. Според неговата сметка частниците изкарват двайсеткратни печалби от замените, тъй като купуват из цялата страна на безценица гори от частни лица, които нямат какво да ги правят, окрупняват ги и ги заменят, като в крайна сметка се снабдяват евтино със скъпи терени за строителство.
Другата заповед от 23 май, подписана от ръководителя на държавната агенция, е за 20 дка в района на Старо Оряхово, които държавата заменя срещу 22 дка в района на Габрово.
Оценителите са изкарали, че държавната гора струва с 2553 лв. по-евтино от тази, която частникът е получил край морето, макар че точната сума на площите не е посочена в съобщението.
В началото на миналата седмица държавата даде 707.637 дка пак в Старо Оряхово, като получи 1780.836 дка в Рибарица, Черни Вит, Лесидрен, Тетевен, Плачковци и Габрово. С другата сделка Юруков дава на частник 84.594 дка държавна гора от стопанството "Витошко - Студена", намираща се близо до живописното село Рударци, Пернишко. В замяна държавата е получила 97.513 дка в землищата на няколко села около Троян.
Миналата седмица Стефан Юруков съобщи, че на бюрото му има 130 искания за замени. Той не уточни дали ще отхвърли някои от молбите. От заменените 4040 дка за 3 седмици около 3300 са дадени на бизнесмените Красимир Гергов, Христо Ковачки и адвокат Тодор Батков. Тримата сами съобщиха за сделките, след като преди това за това алармираха от екоорганизацията "За да остане природа в България" и от партия ГЕРБ.
За непрозрачната си дейност обикновено агенцията се оправдава със закона, в който няма изискване да се съобщават имената на фирмите. За последен път Законът за горите бе променен през април, но възможността държавата да бъде ощетявана с неизгодни замени не бе премахната.

1 коментар:

  1. Анонимен3.04.09 г., 18:54

    В ДАГ продължават чистките на ДИРЕКТОРИ на ДГС,които не са от БСП.Например смяната на ДИРЕКТОРА на ДГС гр.АЙТОС.

    ОтговорИзтриване