31 юли 2008

За закона в Рила тази събота (02.08.2008, 12 ч) и неделя (03.08.2008, 11 ч)

2008 07 30
forthenature.org

За закона в Рила тази събота (02.08.2008, 12 ч) и неделя (03.08.2008, 11 ч)Коалиция "За да остане природа в България" и Граждани за Рила в подкрепа на Дирекцията на Национален парк "Рила" и полицията организират втора поредна акция за контрол за спазване на закона в Национален парк "Рила". Акцията ще се проведе тази събота, от 12 часа и неделя от 11 часа, на входа на Национален парк "Рила", на около 20 мин преди х. Рилски езера.

Акцията цели граждански контрол в подкрепа на усилията на изпълнителната власт за спазване на закона и опазване на природата в Национален парк "Рила". Миналата неделя, 27 юли, над 50 души от цялата страна и специално пристигналите представители на Франция Рила оказаха подкрепа на рейнджърите от ДНП "Рила" относно контрола върху движение на джипове на територията на парка. По същото време строителите на лифта х. Пионерска - х. Рилски езера прекратиха незаконното строителство.

Към края на акцията 35-годишен мъж от Дупница заплаши с автоматично оръжие над 20 природозащитници с отнемане на живота. Подадени са жалби в полицията и предстои подвеждането на лицето под наказателна отговорност.

Въпреки ужасяващия инцидент, който се случи на Рила при проверката миналата седмица, ние разбрахме няколко важни неща:

1. Без нашето участие и без специално организирани такива проверки ПОЛИЦИЯТА И ПАРКОВАТА ОХРАНА НЯМА ДА СИ СВЪРШАТ РАБОТАТА! Полицията не разполага с кола, която да
може да премине по черния път от х. Пионерска до х. Рилски езера, парковата охрана не може да съставя актове без полицията. КАТ не може да глобява на границата на Парка, защото до нея се стига по въпросния черен път, който обаче не е отбелязан на нито една карта, не е включен в републиканската пътна мрежа и следователно КАТ не може да застане на този несъществуващ път.

2. Територията Седемте рилски езера в Националния парк Рила по този начин се превръща в място, до където нито една институция няма механизъм за контрол!

3. Туристите, които се качват с джип на езерата, го правят, защото не са достатъчно информирани, че това не е законно! Когато ги уведомявахме, част от тях предпочитаха да продължат пеша/ За жалост, вървенето пеша към Езерата е освен неприятно и опасно преживяване, тъй като територията на целия Национален парк е разорана от черни пътища, затъваш в кал и непрекъснато те подминават всякакви превозни средства.

4. За първи път от вече почти една година, строителната техника на Рила беше преустановила работата си. Не се работеше нито на долната лифтена станция, построена през зимата, събота и неделя, нито камиони кръстосваха парка. Следователно добре организираните законови акции могат да спрат нелегалното строителство!

5. Открито беше ново нерегламентирано сечище!!! Само с акции на терен могат да се установят и документират закононарушения.

Ето защо имате поне 5 причини тази седмица да участвате в акциятa на Рила. Очаква се полицията да съдейства по-ефективно на акцията тази събота и неделя. Присъствието на журналисти също би подпомогнало сигурността на участниците и отразяването своевременно на подобни скандали.

Организация: предварителни среща в събота:
- за идващите от София: 7.00 часа на паркинга на стадион “Васил Левски”
- среща на място: 10.00 часа, х. Пионерска
Молим който има възможност да пътува с кола от София да дойде на посочената среща, където доброволците без превоз да могат да се разпределят по колите. Нямаме възможност за организиране на общ превоз, но ще поделим разходите за бензина.

Продължете тук за още информация и за да разберете подробности за нападението с картечен пистолет



А сега за протеста срещу застрояването на природен парк Странджа - просто едно малко вмъкване. Изглежда, Красимир Гергов има строителни интереси и там. Иначе е необяснимо защо информацията за днешния протест беше отразена по този начин от радио "Z-Rock". Беше отразена само "компетентната" гледна точка на "протестиращите собственици", според които "еколозите не знаят къде е парк Странджа" и "застрояването ще запази биоразнообразието".

Няма коментари:

Публикуване на коментар