21 юли 2008

За по-малко от 5 години се появиха свръхбогаташи от еврофондовете

За по-малко от 5 години се появиха свръхбогаташи на фона на държава със свръхбедно население. Как стана това? Ами тук е написано, тук - същo - с източване на милиони (преди малко по новините чух за случай на източване на милиард и половина) от европейските фондове за земеделие, инфраструктура и устойчиво развитие. Няма как да не се сетим за президентския спонсор Люси Стойков, който си заграби плажа на курортното селище "Дюни" и го накичи с грозни хотели, които на хартия са описани като чисто нови трактори и комбайни. Всички си спомнят и какво казваха циганите, когато ги питаха какво ги е накарало да гласуват на президентските избори. Абе изобщо средствата по САПАРД дадоха на някои достатъчно пари, за да си купят власт, а на другите - достатъчно власт, за да си набавят пари.
Ако, както са се изразили във "Файненшъл таймс" купчината тор се разбърка достатъчно, ще се окаже, че всичко, което виждаме като ежедневно потъпкване на закони, Конституция и личностни права, е станало възможно със средствата от еврофондовете.
Ако се бръкне достатъчно надълбоко, ще бъдат открити "ваканционни селища", хотели по плажовете и резерватите, и даже ресторанти на местата на квартални градинки, които са построени с неправомерно отклонени средства по програмите САПАРД, ФАР и даже по проекта "Красива България".
Освен смърдящия случай с "Дюни" (свързан с президентски избори, криминални типове и даже с външен министър с две самоличности) ще се появят ое много такива "ваканционни" случаи. Няма да се учудя, ако незаконните пътища до Седемте рилски езера и до х. Мусала са построени със средства от инфраструктурни фондове. Изобщо няма да ми направи впечатление, ако наркоманът от Иракли строи своето "ривърсайд вилидж" за сметка на природата със средства за устойчив туризъм. И хич няма да се учудя, че изсеченият Пирин се свлича към Банско благодарение на отклонени средства за устойчиво земеделие.

Няма коментари:

Публикуване на коментар