18 септември 2008

Кметът на Благоевград: Лифто е законен

След комичната случка вчера, чухме няколко изявления на благоевградския кмет Костадин Паскалев, в които той твърди, че лифтът и строящият се ски-курорт "Картала" са напълно законни. Освен това, споменатото по-горе лице се осмели да обвини "еколозите" в саботаж, и даже посочи член на Българска фондация Биоразнообразие за разпространител на клевети относно законността на строежите в Картала.
Таккааа... да видим:
През 80-те години започва изграждане на ски-център "Kартала" в к.к. Бодрост над Благоевград. Ски-центърът се намира в непосредставена близост до Национален парк "Рила" и резерват "Парангалица". Попада изцяло в защитената Натура-зона "Рила буфер". Инвеститор е Прима инвест БГ ООД. Първоначално се смяташе, че това ще е един от малкото законни ски-курорти в България, което да сочим като пример.
Нека да видим за какво точно е пример "Картала":
Без нито едно разрешително е построен незаконен кабинков лифт с крайните му станции и поддържащи пътища. За осигуряване на терен за незаконен хотел, архитектите са проектирали изместване руслото на река Благоевградска Бистрица, отново на територията на парка (Национален парк Рила е изключителна държавна собственост и всяка строителна дейност е забранена).
РИОСВ – Благоевград отказва да установи нарушенията по Закона за опазване на околната среда и Закона за биологичното разнообразие.
Незаконни сечи в нарушение на Закона за горите, с цел преустройство на трасето на ски-пистата, строителството на долна лифтова станция и прокарване на временни пътища за строителството на лифта. В КВС от 2005 г. е нанесено увеличение площта на общинските имоти (писта и имоти за застрояване около първа лифтова станция), но от ДАГ не са съгласувани нови предложения за замяна изключване на земи и гори от горския фонд след 1985 г.
Разрешително за строеж №232/26.05.2006 г. е издадено от Община Благоевград в нарушение на чл. 144(4) от ЗУТ.
Строителството на долна лифтена станция излиза извън предвидените в ПУП линии на застрояване.
Строителството на горна лифтена станция се извършва без разрешително за строеж.
Община Благоевград твърди, че не може да извърши проверка на незаконните строежи.
Строителството на горна лифтена станция е без учредено право на строеж в държавен поземлен фонд.
С подробния устройствен план (ПУП) на ски-център Картала се предвижда застрояване на Национален парк "Рила".
До тук с нарушенията - а сега събитията от две седмици насам:
Неизвестно как, в студените влажни септемврийски дни, "спонтанно" се запали гората точно в района на този "законен" курорт. Съвсем "случайно" изгоря гората, заплюта за ски-писти и "пропъртис фор сейл".
Още по-случайно, Сергей Станишев и Асен Гагаузов (забележете - министърът на регионалното развитие, а не министърът на околната среда и водите) ползват незаконно построения лифт, за да "установят щетите в Национален парк Рила". Значи: как е възможно хем лифтът да е законен, хем да е в Национален парк Рила, и ако са отишли да установяват щети в национален парк, какво точно ще установи Гагаузов??? Терени подходящи за застрояване? Най-вероятно - да.
Инспекция държавен технически контрол са спрели същия този лифт с аргумента, че не е редовен.

А кмето продължава да твърди "Лифтът и ски-центърът са законни! Еколозите лъжат, те счупиха лифта! Аз имам всички документи!"
За последното твърдение му вярвам - имал е достатъчно време и връзки, за да изфабрикува почти всички документи. Фалшиви документи, но на хартия с подписи и печати.

Няма коментари:

Публикуване на коментар