18 август 2009

2/3 от българите одобряват първите стъпки на Борисов

Според проучване na НЦИОМ 72% от българите гледат с надежда на бъдещото управление на ГЕРБ, а 18% изпитват притеснения. Вижте тук подробностите.
Аз съм от тези, които не гласуваха за ГЕРБ, в момента съм в 72-та процента на одобряващите, но в същото време изпитвам доста притеснения.
До сега видяхме някои хубави неща. Депутатите бяха накарани да разберат че са избрани за да работят, а не да крадат. Лека полека започнаха да хващат и мошениците, които бяха завлекли държавата. Похвално е, че и някои заменки ще се преразгледат.
От друга страна обаче, притесненията ми се дължат на факта, че бюджетът на висшите училища и научните институти ще бъде орязан. То не че сега има пари, но всяко решение за орязване идва с всяка нова власт. Това е притеснително. Готвят се и разни нови рИформи във висшето образование, които едва ли са на добро. Както знаем от опит, при всяко разбъркване изплува боклук на повърхността. С други думи, отново започва бясна негативна селекция точно там, където това не трябва да се случва.
Докато се говори за орязване на бюджета на образованието и науката, в същото време се дава приоритет на финансирането на спортни съоръжения.
Та... значи.. парите за науката винаги са били мижави, почти трохи на фона на средствата за строеж на стадиони. Дали няма далавера в това?
Да видим сега за кои мафиотски далавери се говори и за кои - не... Хванаха Ицо Кюмюра за укрити данъци - чудесно. Само че той не е от спортните босове.
Из Витоша и Пирин вилнеят фирмите на Цеко Минев, скрити под паравана на поддръжка на спортни съоръжения. Някой да им е потърсил сметка за беззаконията? Не.
Из цялата страна, особено по Черноморието вилнее Гергов с нелепите, абсолютно излишни, но изключително деструктивни, незаконно изникнали голф-игрища. Някой да го е потърсил? Не.
Недосегаемият кмет на Москва продължава да бетонира морето и Родопите. Някой да го е спрял?
Главболгарстрой нагло продължават да бетонират природата въпреки закона, но никой не ги търси, напротив - направиха им чудесен PR.
Незаконните лифтове на Картала и Паничище работят, въпреки че са не само незаконни, но и опасни за живота на пътниците им. Някой да ги е спрял? Не - вървят си.
А елементарно прости строителни закононарушения като в Иракли, Смриките, Яйлата, Смокините, Варвара все още не са съборени. Някои даже функционират.
Дали "здравата ръка" на ГЕРБ не е в действителност начин на редукция на мафиотското разнообразие в България, просто елиминиране на част от конкуренцията?
Надявам се да не е така, но се опасявам, че е точно така.

Няма коментари:

Публикуване на коментар