25 август 2009

Православие, Католицизъм, Ислям - в България не съществуват!

Съвсем скоро в православния календар беше празникът Голяма Богородица. Това е празник, съпроводен с традиционните църковни събори. Само че, въпреки масовостта си, тези събори показват, че в България православните християни са рядкост или изобщо не съществуват. Защо пиша това? Ами разходете се до най-близкия манастир или параклис и разгледайте какво има наоколо. Има дългогодишни камари боклук. Камари оглозгани кокали, стари вестници, найлони, мазни пластмасови тарелки, употребявана тоалетна хартия, даже и стари автомобилни гуми. Това е в особен излишък край чешмите. Край Бачковския манастир и в Кръстова гора ситуацията е наистина нетърпима.
В добавка, много често гледката е съпроводена с окастрени клони на близките дървета (за барбекютата).
Не пиша специално против православието. Същата кочина е и около католическите църкви.
Същата мизерия се вижда и около джамиите, текетата, тюрбетата и възпоменателните чешми.
Един прост пример: веднъж търсих един параклис (като ориентир), и ме упътиха, като ми казаха (ей там - дето има много разхвърляни найлонови пликове).
Не ми е ясно, как е възможно хора, които твърдят че са вярващи, да оскверняват светите за тях места с такова старание. Дали такива хора отиват на тези места с желанието да почетат празника си, или просто с желанието да се насвинят с пържоли пред вратата на храма? Май е второто... Много тъжно, че всички околни позволяват да се осквернява това, които всички религии на света почитат - природата.
Защо се получава така? Ясно е, че поколенията след 50-те сме осакатени от извратената комунистическа пропаганда. Едва ли хората в България, родени след 50-те, които разбират смисъла от религията си, са повече от 10%. Аз съм от неразбиращите. Обаче ми се струва, че всеки духовен водач, независимо дали е християнски или ислямски, трябва да обяснява на хората, че мърсенето на природата около храма осквернява самия храм.
Като начало, всеки свещеник (или пък ходжа), преди започването на службата може просто да помоли богомолците да приберат боклука с багажа си и да го изхвърлят в контейнера за боклук в селото. Може ефектът да е почти никакъв, но е добро начало, не мислите ли?

Няма коментари:

Публикуване на коментар