24 август 2009

Офроудъри в защитена територия

Тази събота скокнах за един ден до х. Добрила. По пенсионерския начин, просто да глътна малко въздух. За голямо мое съжаление, обаче, въздухът не беше в наличност.
Появиха се близо 20 мотора, които вдигнаха шум за цяла строителна бригада и напълниха всичко с пушек и прахоляк. Забележете - това се случва в Национален парк "Централен Балкан".
Моторджиите паркираха пред хижата, налягаха с бирите и от време навреме някой яхваше мотора си и почваше "да джътка" по пътеките. Например - кръгче около върха, кръгче зад хижата (през резервата), кръгче към Купена.
Похвалиха се, че ще отидат до Амбарица (с други думи, ще прекосят резерват). Изпиха си бирите, яхнаха моторите и продължиха с тяхния шум, пушек и прахоляк по пътеката за х. Дерменкая. След тях беше изорано, имаше следи от гуми из цялата гора.
Знам, че често правят оф-роуд кросове по планината, но за това има пътища извън националния парк. На картата на националния парк Добрила попада в "зона с ограничена човешка дейност". Никой не може да ме убеди, че това, което видях в събота, е законно. Предполагам, че даже ако е извън националния парк, такава голяма група оф-роудъри би трябвало да има някакво разрешително. Къде изобщо живеем?

Няма коментари:

Публикуване на коментар