29 август 2010

Национален парк "Писта Централен Балкан" II

Пиша едно продължение за Национален парк Централен Балкан. Продължение на случката преди ден и почти повторение на онова, което бях писал преди година.
Значи, на снимките не виждате мотописта, а туристическата пътека от Добрила към Амбарица:

Говедата с моторите са същите, които едва не ме убиха миналата година на една от пътеките. Не им пука че са в национален парк, нито им пука че карат пияни, и изобщо не им пука дали ще сгазят някого.
Кои са говедата? Фотографът на снимките се е отървал на косъм, когато са разбрали че ги снима. Снимката е направена докато са се наливали в хижа Добрила:

Не знам кои са тези, но съм сигурен, че моторите и физиономиите им могат да бъдат разпознати. Вилнеят из цялата планина, съсипали са всичко. С години нарушават всички възможни правила в националния парк. По най-нагъл начин моторите им стоят паркирани пред хижата, въпреки че по-долу има табела, на която ясно и точно е написано "офроудът е забранен"

Ето и един "живописен изглед" пред хижата:

Какво точно е Национален Парк "Централен Балкан"? Торище? Животновъдна ферма? Писта за мотокросове? Ловен парк?
Толкова ли е трудно да пратят едно ченге в хижа Добрила? Ще направи касов успех за КАТ! Нито една от оф-роуд машините не е регистрирана, налице е опасно шофиране, при това в явно нетрезво състояние, и при това - в нарушение на знак B2 „Забранено е влизането на пътни превозни средства в двете посоки". Какво още трябва да има налице, за да се докаже, че тези пияни прасета са за затвора?
Ако тези безобразия продължат, в най-скоро време националният парк ще може да се гордее само с няколкото си прясно боядисани пейки и с неща като това:

А това е предложение за нов символ на Национален парк "Централен Балкан". Отразява това, което се опазва в действителност - четирикраки говеда и двукраки моторизирани говеда:


От днес нататък забранявам на всички офроудъри (без значение дали са легални или не) да ползват моите карти. Ако разбера, че някой прави това, ще го гоня до дупка.
Който е съгласен с мен, нека да се присъедини във фейсбук-групата "Анти офроуд".

82 коментара:

  1. Изтриха ви темата от офроуд форума, щеше да е интересно да видим там какво ще кажат.

    ОтговорИзтриване
  2. Ще помоля всички заинтересовани по въпроса. Всеки коийто има иде, и не само ги има но и ще ги приложи да подаде молба за членство в http://groups.google.com/group/zakon-atv-motorni-sheini

    ОтговорИзтриване
  3. Не зная дали ви засяга, но Министерството на околната среда разрешава на "Елаците Мед" АД за своя сметка (????!!!) да КОПАЕ за ПОДЗЕМНИ БОГАТСТВА на 35 кв. км в местност "Шипките" в Балкана - на територия на Златица, Етрополе, Пирдоп и ТЕТЕВЕН
    Кой ще спаси НАДземните богатсатва????

    ОтговорИзтриване
  4. Да, писах в оф-роуд форума, за да провокирам офроудърите. Ясно защо изтриха темата ми - просто онзи форум се модерира от същата сган.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен31.08.10 г., 7:33

    Аз предлагам всички туристи да бъдат въоражени с АК и да отстрелват всички срещнати
    мотористи. На оръжие братя!

    ОтговорИзтриване
  6. Не злоупотребявайте с търпението на мотористите, можем да бъдем мили но настъпят ли ни хапем доста лошо,и оставяме трайни следи,господин Стоянов лично аз ви обещавам че засечем ли се в планината ще ви зарина с камъни и пепел.И още нещо, не забравяйте че планината не е на никой,всеки е свободен да решава с какво ще я посети.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен1.09.10 г., 11:27

    ОТ Горски:
    Тъй, тъй Живко, планината е на всички! Един може да си ходи с мотора, друг с АТВ-то, трети да си вземе и пушката в АТВ(джипа) и да си гърми кози, сърни и к’вото още е останало. А да е по-комфортно трябва да пуснем и „инвеститорите” да понаправят някой друг комплекс (хотелски и с апартаменти за продажба), малко писти, влекове, писти за off road и малко перки и мини вецове да има „еко ток”. Ще стане идеално за мутрите да си „инвестират” кинтите и да има къде да бачкат кр..вите им. Е така е виждам аз планината. Всеки да си прави к’вото си иска айде на здраве и на моторите!

    ОтговорИзтриване
  8. Този Живко е един пример какво представляват офроудърите в защитените територии. Подписан с някакво име, но в действителност е анонимен пъзльо. Едва ли ще ми даде такова горещо обещание, ако беше написал всичко за себе си.
    В никакъв случай не възприемам офроудърите като моторджии. Различни категории хора са. Моторджиите са техничари, любители на високите скорости и на ловкостта при управлението на тежки машини. Моторджиите арат по пътищата и пистите, където могат да бъдат оценени от себеподобните.
    Какво са офроудърите? Некадърници, които се страхувт да излязат на писта, и по тази причина избиват комплекси, докато рият в защитените територии и нарушават 3 закона едновременно (Закон за защитените територии, Закон за биологичното разнообразие и Закон за движението по пътищата).
    Логиката на Живко е смехотворна. Значи, според офроудърската тиква всички ние сме длъжни да слушаме гръм и трясък в защитените територии, длъжни сме да дишаме пушек, пепел и прах, длъжни сме да се пазим от пътеките и храсталаците, за да не ни сгази някой пиян тъпанар върху мотор, длъжни сме да се радваме че не е останала нито една туфа трева от тях, и т.н. все наши задължения. И ако някой от нас, длъжните, заяви, че не желае всичко това, значи злоупотребява с търпението на тези идиоти.
    Желязна логика, няма що!
    за 3 дни се събраха 140 члена в групата "Анти-офроуд", което многократно надвишава броя на наглите вандали в "Централен Балкан".

    ОтговорИзтриване
  9. Бих посъветвал Живко да не обещава толкова прибързано.
    Като алтернатива на камъните и пепелта ще изброя няколко средства, но няма да уточнявам какво мога да направя с тях: захар (около 100 грама), макетен нож, тирбушон за вино, 2 метра тел, въженце за простиране на грехи, кабърчета, клони, дупки, телефонен кабел и някои средства които офроудърите носят със себе си. Освен това, мисля че Живко трябва да се замисли кой е по-безпомощен в планината - пешеходецът или тъпакът с нахлупена каска върху нестабилна пърпъретка? Залагам на втория.
    Какво ще се случи, ако Живко види возилото си променено до неузнаваемост и неспособно да запали? Нищо, просто Живко ще дочака ченгетата, за да му съставят акт, че е нарушил знак B2, и служителите на Паркова охрана за да му съставят акт, че е нарушил Закона за защитените територии. Просто е, нали?
    Разбира се, Живко може да наглежда постоянно машината си - да яде с нея, да пие с нея, да спи с нея, да кендза с нея и други неща с нея, които ще пропусна. И въпреки това наглеждане, пак не е сигурно дали ще я опази.
    Живко, сметката е съвсем елементарна:
    1. Вие сте малко, а ние сме много.
    2. Вие сте закононарушители, а ние съдействаме на властите.
    3. В нашия частен случай аз не се страхувам да се представя, а ти си анонимен пъзльо.

    ОтговорИзтриване
  10. Не се крия г-н Стоянов,казвам се Христо Христов, прякора ми е Живота но всички ми казват Живко,пълна информация за мен ще получите във форум Офф-Роуд България,раздел ендуро,група Карлово ендуро,щом сте писали в нашия форум имате и регистрация и спокойно може да си кореспондираме.Приемете факта че каквото и да направите нас мотористите постоянно ще ни има и ставаме все повече,а да не ви отчайвам чак толкова ще спрем да караме в националните паркове,когато корабът Титаник отново започне да плува.Много пъти във нашият форум съм търпял сериозни критики че по някакъв начин се мъча колкото може повече да ви предпазя,да не ви се нарушава спокойствието.Лично аз никога не съм си позволил да дразня туристите,защото и аз ако не карам мотора съм пеша в планината,наскоро правих еднодневен маршрут пеша за 10ч,Карлово-хЛевски-Купена-Сакарица-Карлово.Познавам мотористите които сте снимали,и съм съгласен с вас че не се съобразяват когато преминават покрай туристи,даже се учудвам как сте се отървали когато са разбрали че ги снимате.И да направя едно леко уточнение,КАТ защитава закона за движение по пътищата,а не скалите и поляните, попитайте някой служител ще ви обясни, също го попитайте колко мотора по шосето спират на стоп палка.

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен1.09.10 г., 19:48

    Спокойно, другари!
    Майката ПРИРОДА ще надживее всички ни!
    Глупави са опасенията на някой, че ЧОВЕК може да нанесе незаличими следи като ФИЗИЧЕКО лице.

    Друг е въпроса, че поради липса на средства в здравеопазването, лекарите пренасочват пациенти/нуждаещи се от психиатрична помощ/, към разходки на открито. А там има кучета, коне, овце, МОТОРИСТИ и всякакви други фактори, кото рано или късно ще донесат края на света.....

    ОтговорИзтриване
  12. Вижте сега, господин Христов.
    Ще се наложи да спрете с карането в защитените територии. И това ще се случи, независимо от вашите желания. Защитените територии не са предназначени за офроуд. Защитените територии са предназначени за запазване на природата. По тази причина офроудът там е забранен. Джъткайте си колкото щете, но извън националните паркове и резерватите. Извън местата със забрана за офроуд. В противен случай от тук нататък ще имате сериозни проблеми.
    В момента КАТ не са в състояние да действат сами извън пътя, но с новите промени в закона това ще стане възможно. Разбирам, че най-нагло заявявате, че ще продължите да нарушавате другите два закона които цитирах. Това също е временно състояние, защото никой няма да търпи банда моторизирани идиоти, които унищожават ей така, за кеф, българските национални ресурси.
    Между другото, фотографът на тъпанарите е друг. Само че аз публикувам снимките му.
    Предпочитам кореспонденцията с вас тук, а не в офроуд-форума. Както вече забелязах, във вашия форум няма свобода. Не ми харесва идеята да бъда под контрола на вашия модератор. Ако желете, поканете и сниманите идиоти тук, да ми пишат нещо.

    ОтговорИзтриване
  13. http://www.offroad-bulgaria.com/attachment.php?attachmentid=240330
    Даже нагло се снимате пред информационните табели на резерватите! Сган!

    ОтговорИзтриване
  14. Всяка седмица си караме в централен балкан,може спокойно да следиш репортажите,сега съм намислил качване до подножието на връх купена с мотор,маршрута ще е Добрила,връх Амбарица и северната пътечка на малкия Купен,но да не ви дразним много това ще се случи като ореднеете малко,то и без това се захлажда и много от вас ще предпочетат да идат на театър,или някое друго глупаво мироприятие,а напролет сме решили и на самия връх да качим мотор,просто за килишлик,и ще запишем в книгата това събитие, даже тогава лично ще ви поканя да гледате защото ще е паметно събитие,иначе за тази година преизпълнихме петилетката за четири години,и ако не знаете да ви запозная че няма хижа от Мазалат до Ехо,до която да не е стъпвал мотор,малко ще е труден връх Купена но ще се справим някак,поне един мотор ще качим с въжета.

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен1.09.10 г., 23:17

    Кирил Стоянов каза...

    http://www.offroad-bulgaria.com/attachment.php?attachmentid=240330
    Даже нагло се снимате пред информационните табели на резерватите! Сган!
    02.09.10 00:03

    Пред табелата, а не зад нея!
    Какъв ти е проблема бе келеш.
    От компа е лесно да е каниш и заплашваш.
    Личи си колко ти е потенциала. То хубаво да няма модератори, ама ако има култура на изказване. Толкова обиди и закани на циганска свада ги няма. Резил!

    ОтговорИзтриване
  16. Между другото, не те намирам във вашия форум.
    Забелязах, че сте вандалствали и планината.
    Не намирам лице в групата "Карлово Ендуро", което да се казва "Христо Христов", така че продължавам да разговарям с анонимен пъзльо. И все пак, бих попитал пъзльото кога възнамерява да вандалства отново. Не че ще получа отговор, но все пак питам.
    Даже не сте офроудъри, а сте просто вандали. Пак повтарям, точната дума е "сган". Нищо повече. Вие сте изметта, утайката, това което старателните домакини изстъргват с препарати от ръба на тоалетната чиния. И ако щете и на луната да си качите пърпъретките, ще си останете просто комплексирана измет.

    ОтговорИзтриване
  17. Снимаме се пред табелите да показваме че не бива да се кара в НПЦБ,ама като вкараме някоя чаша мляко от луда крава,и просто не можем да се удържим,та не е лошо да идете на изток от табелата където е границата на парка,да погледнете че не е останала клечка не дърво,и още други места за които ако желаете може да ви информирам,а и не е лошо да се понапънете малко да забраните и на самолетите които прелитат над парка,защото съм забелязал че точно над Стара планина им е маршрута,много ме дразнят като изхвърлят тонове изгорели газове.

    ОтговорИзтриване
  18. Водя се Христо Живота и точно аз съм тоз който показва табелата която е преди хижа Мазалат

    ОтговорИзтриване
  19. Форумът на "офроуд България" е наистина форум на страхливци - профилите могат да се четат само от "утвърдени участници". Смехотворно.
    Въпреки това разбрах, че единият на снимката е
    Наско Петков. Прав съм, нали така?

    ОтговорИзтриване
  20. Голям "живот" - съсипва защитена територия, а му викат "живота"! Смешник!

    ОтговорИзтриване
  21. Има тема която е чат,спам,спорове и препирни там се уговаряме къде ще ходим,там си пишем,а в темата старопланински пътеки са ни снимките.

    ОтговорИзтриване
  22. А сега де.....

    Верно ли ти си Живота?

    Тогава аз съм този дето съм те снимал!

    ОтговорИзтриване
  23. "Живко": искаш да кажеш "уликите"

    ОтговорИзтриване
  24. "Жоро": появи се още един тъпак

    ОтговорИзтриване
  25. Наско ми е приятел но не кара в парка спазва законите.

    ОтговорИзтриване
  26. Вероятно не кара в парка и спазва законите, но се е снимал как си гони мотора от Добрила надолу към Сопот. Това оптическа измама от бензиновите пари ли е?

    ОтговорИзтриване
  27. Наско кара Сузуки, а на снимките са Хонди.
    Само, че ти още не си еволюирал да разпознаваш марки. Така, че продължавай да надничаш във форума - може да научиш нещо!

    ОтговорИзтриване
  28. Яааааа! Пърпъретката на твоя приятел, дето не кара в парка! Съвсем случайно обаче е в дворчето на хижа Добрила, и май не му е за първи път.
    http://img120.imageshack.us/img120/6744/dscn3624fb9.jpg
    Защо ми се струва че я имам в близък план и някъде при мен, от пътеките в резервата?

    ОтговорИзтриване
  29. Чудя се ще ме наречеш ли тъпак, ако застанеш пред мен???

    ОтговорИзтриване
  30. Eee събрахме се бе Жоро много хубаво че си ме снимал до табелата на парка тъкмо обяснявах на колегата Стоянов че не бива да се кара в защитени местности,то било готино тук без правила,може да си пускаме и репортажите тъкмо ще се конкурираме с колегите туристи.

    ОтговорИзтриване
  31. Жоро, аз съм застанал пред теб и те наричам тъпак. Бавно схващаш обаче.
    Все пак не се оливайте с разговори помежду си в блога ми, за да не се налага да ви филтрирам.
    Нагла сган сте, но ще ви видим сметката.

    ОтговорИзтриване
  32. Остани си в блога и не излизай от него. Ние напускаме, че се чуват сирени - санитарите идват да те приберат. Правителството било отпуснало пари на лудниците и ви събират отново на държавна издръжка. Айде чао!

    ОтговорИзтриване
  33. Киро кво да ти разправям тя не е за говорене,видял си Наско на Добрила защото някакъв турист паднал и счупил крак,та помолили Наско да се отзове на помощ,та той първоначално малко измрънкал че трябва да кара в парка ама за такава работа никой няма да възрази.

    ОтговорИзтриване
  34. Колко трогателно! Тц тц тц!
    Този Наско Петков да не е медицинска сестра в свободното си време а жълтото му моторче да е линейка, претърпяла пластична операция? Я стига глупости! Измрънкал че ще кара в парка, ама нали от един път не се ставало, то после и от втория път не се ставало ...
    Ице, кво да ти кажа, хубав форум сте си направили. Качвайте повече снимки, за да знаем на кого да пречим.

    ОтговорИзтриване
  35. Киро не се сърди на Жоро свястно момче е,виж с теб как станахме дружки,ай па като се видим в балкана ще пием по една ракия,даже може да ти дам мотора да направиш някое завойче,да избуксуваш гумата.

    ОтговорИзтриване
  36. Ако се видим в Балкана - пази си мотора!

    ОтговорИзтриване
  37. Кире, Кире, Кире... чудя се... гледам... чудя се... чета... пак се чудя..., ама майната му ще те питам директно - кой ти дава право да обиждаш хора, които не познаваш ? Изобщо кой ти дава право да слагаш етикети на хора, които не познаваш, нито си запознат с дейността им, нито ти е известно какво и колко са направили за природата у нас ?

    Или кво викаш "майната му, аз съм безсмъртен и мога да плюя всичко живо, което не ме кефи!".

    Между другото, за да не изглеждаш смешен, защото повярвай ми, в момента изглеждаш като 100%-ов комплексар(а аз не те познавам и не знам дали си такъв, но продължиш ли с тоя тон да обиждаш всеки, който кара крос/ендуро в планината, бъди сигурен, че ще ти го лепна тоя етикет, щото нормален и културен човек едва ли би си позволил да се изразява и да етикира хората по такъв начин), вземи се поинтересувай, кой какво е направил за природата в България, после ела тука и пак реви и се оплаквай. И още нещо - какво си направил ти, че да се определяш като "природозащитник" ?

    И още нещо. Само се чудя що не се оплакваш против ония с дебелите вратове, дето превземат планинските хижи и ги превръщат в чалга бардаци, които ако им направиш забележка моментално ще ти организират една прекрасна offroad разходка в багажника на некой джип... тогава може би ще прогледнеш в реалността!

    ОтговорИзтриване
  38. Анонимен2.09.10 г., 19:20

    Кирилчо,аз мотор не карам,в Балкана само пеш ходя.Ама такива глупости като твоите скоро не съм срещал:Сопот-Добрила е път,ПЪТ бе господин умнико.Кво си се разквичал,говедата му пречели,че тия говеда и овце са там от памтивека бе и с какво точно пък те навредяват на природата.Ейй аман от градски природозащитници,дето планината ги радва само събота и неделя.Що не отидеш над Енина и да си изразиш възмущението от изтърбушената заради грозните перки планина.Или пък качи се на Ботев пък се възмути от трака,който зимата изорава "преките" на пътя Паниците-Ботев.Ти си един комплексиран нещастник,който ако наистина срещна в Балкана с кеф бих ти счупил носа.И сега да не кажеш че съм некъв пъзльо-Георги Иванов ,с.Левски ,0889573183. Нещастник,как някой ще кара мотор пиян бе,ти чуваш ли се какво говориш говедо с говедо.Ейй що разтуриха психиатрийте.

    ОтговорИзтриване
  39. анонимен нинджа,
    Не знам дали си забелязал, но освен за офроудърите, иша и за всичко друго което ми е направило впечатлние. Давам си правото да обиждам тези хора, защото вършеят из националния парк. Дали с път или без път, е написано съвсем ясно "без МПС".
    Жоре, бягай да си играеш някъде.

    ОтговорИзтриване
  40. Още малко за Жорката: От памтивека ли са толкова много говедата и овцете??? А пияни офроудъри има много. Чат-пат ги хващат, обаче от парковата охрана се жалват, че ако няма полицейска хайка, не могат нищо да им направят. Освен това, има и една доста нагла категория офроудъри, които демонстрират с роднинските си връзки.
    Не бих писал това тук, ако нямах основание да го направя. Не отричам, че този начин на каране е голям майсторлък, но този майсторлък би могъл да се демонстрира на места, които са далеч от защитените територии. За съжаление, тези които пишат тук, не проумяват това.

    ОтговорИзтриване
  41. до анонимния нинджа:
    Ако се окаже, че някой от тези, които обиждам, е направил нещо в полза на националния парк, и не е ровил в защитената територия, ще му се извиня публично по подобаващ начин.
    Обаче, докато не се появи някакъв начин за ограничаване на онези, които съсипват природата, ще поставям всички под общ знаменател.
    Офроудърите могат да бъдат ограничени само от офроудъри. Разберете се някак помежду си, за да няма вандалщини.

    ОтговорИзтриване
  42. Аз бе Кире как да ровя като моята гума е толкова износена че е глатка като стъкло и карам само по пътеки дето ходиш и ти тъй че ако това го смяташ за нарушение

    ОтговорИзтриване
  43. Нарушение си е. Ако погледнеш на картата, има пътеки, на които не е разрешено даже и колело.
    Колоездачите спазват тези ограничения. Проблем обаче създават точно онези с моторите. Не ти ги знам гумите какви са, обаче виждам каква кочина става след офроудъри и страшно се дразня, защото това беше хубаво място.
    Не знам кой е крив и кой-прав, обаче трябва да се спре това съсипване. Не мога да твърдя със сигурност, но вероятно вандалщините стават от отделни хора, които не се съобразяват с общите правила. Вие се знаете кой какви ги върши.
    Намерете начин да се контролирате сами. След като твърдите че не сте идиоти, би трябвало да можете да си поставите и да спазвате ограничението да не посягате на защитените територии. Не е трудно.
    Има толкова много предизвикателства за вас по коларските пътища извън националния парк. Карайте си там.

    ОтговорИзтриване
  44. Кире чета ти мненията във анти офроуд и се чудя как не ти омръзна да се занимаваш,не разбра ли че каквото и да правиш няма да промениш нищо, приеми го най после факта че ние сме,и ще бъдем част от планината,само си навличаш гневът на офроуд обществото,имаме страшно могъща структора и в момента с тези твои действия скоро време най високата планина която ще посещаваш ще бъде паметника на Альоша,не проумя ли че само за един ден ти научиха и номерът на обувките,от цялото общество най злопаметни сме мотористите та те съветвам поне намали обидните думи към нас.

    ОтговорИзтриване
  45. Ясно Ице, опитваш се да ме заплашваш. Само на това сте способни.
    Както виждаш, Ице, изобщо не се крия. Знаеш ли, хич не ми пука че ми знаеш номера на обувките. Ако искаш, и номера на диоптъра ми ще ти дам - може и да ти потрябва.
    Знам че съсипвате планината и просто пиша за това, ок? Знам че сам не мога да променя това, но с времето нещата ще се променят, и то не защото аз искам това, а защото това е нормалното развитие.
    Вие сте сган, Ице. Най-обикновена пасмина, която рано или късно ще лъска паркета в пандиза. Дали ще е след седмица, месец, година или повече, е просто въпрос на време.
    Знам, вие сте мафия, която тероризира нормалните хора, обаче в България имаме доста разнообразни мафии, и май сме им свикнали. Така че още няколко простака, които не се съобразяват със законите в България нито могат да уплашат някого, нито пък могат да ни накарат да се правим, че не ги забелязваме.
    Факт е, че вашата пасмина се страхува от едно обикновено мнение в един блог. "Гневът на офроуд обществото", "могъщата структура" наскача срещу една малка статия, в която показвам че не желая офроудъри на местата, които са забранени за офроуд.
    Това е доста интересно, ако го сравним с наглото просташко поведение на офроудърите в хижите. Явно не ви харесва да четат за золумите ви.
    Ами ако бях написал и за малолетните в сопотската група, а? Обаче си мълча де.

    ОтговорИзтриване
  46. Анонимен5.09.10 г., 23:18

    киро ако ти трябва бияч обади се
    на тея трябва да им сипем малко

    знаеш кой

    ОтговорИзтриване
  47. Всъщност, това което видях не е толкова колкото ти е направило впечатление нередностите в планината, а колкото опита да блеснеш с хейтърска мисъл. Щото на днешно време хейтърщината е модерна. Това да наричаш офроуд обществото пасмина е меко казано идиотско. Ти идиот ли си, че да етикираш хората ?

    Още повече, че тия хора, които са направили нещо за НП едва ли ще дойдат тук да си търсят извиненията, щото те поне имат самочувствието, че са направили нещо полезно някому. И да. Има доста такива офроудъри(жалко, че в момента нямам под ръка материалите, които ми трябват за да ти покажа за какво говоря).

    Въпросът е - ти какво си направил в полза на природата ? Направил си 5 снимки, направил си един блог и една фейсбуук група и си мислиш, че помагаш на природата ? Моля те, не ставай смешен. Излез, иди изчисти некоя кочина в планината и остани със самочувствието, че си направил нещо, а недей да обиждаш тези, които го правят ежегодно из цяла България.

    ОтговорИзтриване
  48. Анонимен6.09.10 г., 16:24

    Прав е Кирил, ендуристите и особено АТВ-истите сте си сган - останалите планинари така ви възприемат. Знам, че много ендуристи се организират за почиствания и дори за залесявания, но моторът в планината е нещо много агресивно и стряскащо. Отвратителен шум на място, където човек отива, за да намери спокойствие, и в допълнение изравяне на пътеките.
    Според мен тия машини имат място в планината само ако трябва да се спаси човешки живот. Иначе само по специални трасета и по горски пътища. Тръпката може и да не е същата, но това е правилният начин според мен.

    ОтговорИзтриване
  49. анонимна нинджа, възможно е някой от тези да е свършил нещо полезно, обаче това хич не личи.
    И стига си парадирал с чистенето. Всички чистим кочини в планината, и за съжаление това ще продължи доста дълго време. Чистенето не е проява на природозащита, а е наше общо задължение - и твое, и мое.
    Какво съм направил аз за природата? Не е този блог, нито е фейсбук групата. Прав си. На теб обаче няма да давам отчети какво съм направил - има пред кого да се отчитам.

    ОтговорИзтриване
  50. Ей ендуро моторджии!
    Като се правите на толкова мъже що вместо да търсите блогър за да го биете не почнете наистина да карате?
    Ако си купите по един планински байк няма никой да ви се възмущава и даже ще ви се радва.
    Ама шкембетата ви са големи и сте надрънкани на поне две ракии затова карате мотори а не байкове.
    Не е ли за това? Сигурно тогава се перчите колко пари сте похарчили за трошките. Обаче има и скъпи байкове дето струват 3 пъти повече от роувъра на вашия вечно пиян колега.
    Купете си по едно скъпо колело и се радвайте на карането по пътеките тишината и истинския живот.
    Здравословно е и е голям кеф.

    ОтговорИзтриване
  51. моторист8.09.10 г., 10:15

    То повече смисъл от думи няма.
    Направо минавам към музикалните поздрави

    http://vbox7.com/play:cbfd6263

    ОтговорИзтриване
  52. Йоска (Жоре), виждам че държиш да се вижда този клип и за това ще го оставя. Все пак, май това е единственото нещо, което можеш да разбереш.

    ОтговорИзтриване
  53. Ако имаш претенциите, че си направил нещо полезно за природата - кажи или покажи го.

    Или се срамуваш ? Ако е второто - толкова по-лошо.

    И всъщност, не говорех за чистене, просто го давам за пример.

    А примери с полезни действия на офроуд обществото спрямо природата мога да ти изреждам до утре със съответните снимки. Предполагам и ти си ги видял... или може би си бил прекалено зает да търсиш "компромати", които да излагаш във фейсбуук групата ти ?

    ОтговорИзтриване
  54. Добре, дай някой пример за нещо което е свършил офроудър. Чувалите с боклук и двете случайни фиданки, които са боднали, са просто едно отбиване на номера, в сравнение с поразиите, които са свършили.
    Не се срамувам от нищо и нямам поводи да се срамувам. Каквото съм свършил, личи, стига да знаеш как да го видиш. Не претендирам, че съм направил нещо уникално, но със сигурност и не преча на никого.
    Твоите приятели обаче доказано пречат.

    ОтговорИзтриване
  55. Кире въвел си много строги правила във анти оффроуд,а самия ти казваше че не желаеш да се съобразяваш със правилата на форум Оффроуд България,сега погледнах има в момента около 500 посетителя на линия което си е добро постижение,ако беше намалил тона сега щеше да си пишеш там,а има толкова разнообразни теми точно по твоята наука.

    ОтговорИзтриване
  56. Ице, не ми е приятно да налагам строги правила. Би било добре ако всеки можеше да пише, обаче ми омръзна да трия псувни, при това написани с шльокавица.
    Колкото за разнообразните теми - радвам се, че си ги забелязал.

    ОтговорИзтриване
  57. Казваш че ти е писнало да триеш псувни
    А защо изтри обясненията ми за снимките които не отразяват никакво нарушение.
    Ти точно псувните оставяш за да събираш с тях нови привърженици.
    Мисля че взе да се приемаш на много сериозно
    но няма да е за дълго
    ПП
    Не се обиждам че ме наричаш прасе, но ти обещавам да разбереш как се изпречваш на пътя на ядосано диво прасе. До скоро....

    ОтговорИзтриване
  58. Жоро, никъде не съм псувал никого. Някои от псувните на някои участници, които се наложи да банна стоят на стената, защото просто не мога да ги изтрия. Не съм изтрил твои обяснения. Нито тук, нито на стената във фейсбук групата е имало твое съобщение, което да съм изтрил. Ако желаеш да напишеш нещо - заповядай. Ще ми е интересно.
    Теб те наричам прасе ясно защо - снимал си се как риеш като прасе.
    Благодаря за обещанието. До скоро.

    ОтговорИзтриване
  59. Кире ще се срещтнем и ще видиш че не сме такива за каквито ни определяш,просто е неизбежно и ще живеем в симбиоза.За това няма смисъл да се караме,обаче усещам че ни завиждаш и май от там тръгват дразгите,примерно аз се качвам от Добрила до връх Амбарица за 5минути а ти се качваш за час,и какво си казваш аз се бъхтя и съм изморен до като стигна върхът а тези даже не са се изпотили,и пак ти казвам с нищо не вредим на природата,караме само по пътеки по които ходят всички,разгледай ни всички репортажи от Старопланински пътеки и Разходки по средна гора.

    ОтговорИзтриване
  60. Кире не ми излезна името нещо,аз съм Христо да не се чудиш кой е писал.

    ОтговорИзтриване
  61. Ицо, повярвай ми - никак не ти завиждам. Обичам да ходя, даже прекалявам с това. Дори в града не се возя.
    За останалото - вече сме го обсъждали. В националния парк е забранено. Толкоз.

    ОтговорИзтриване
  62. Здравейте Киро и офроудъри,
    Не издържах и се включвам КАТО ЗА НАЧАЛО с 53 човека, които стоят зад мен,
    Привет и на всички офроудъри – не мога да не ви поздравя преди да ви критикувам, макар че сред вас има и свестни хора.
    Въпреки всичко аз (а и много голяма група около мене от природолюбители) съм изцяло на страната на Киро. Нямате право да нарушавате законите, които са общовалидни за всеки гражданин на Република България. Отделно аз и моите приятели планинари изключително много се дразним от шума, който създавате в планината (освен другите вреди). Всеки от нас отива в планината не само заради туризма, а също да намери малко спокойствие и тишина, и да си почине от тежката работна седмица. Само че ни посрещате вие с вашите машини, които дигат пушилка и смущават тишината, на която всеки се е наслаждавал до преди няколко години. Питам, дали ви е приятно ако в събота вечер например някой издуе уредбата си до или над вас и не може да спите до сутринта? Кофти от простаци нали !!!!!!!! И на нас ни е кофти от вас.
    И престанете да заплашвате Киро, защото първо сме много повече от вас и второ Закона за ЗЗТ е на наша страна, Дирекцията на Националния парк също и много бързо нещата могат да приключат както си му е реда по закон.
    ВЪЛК ВИЕ !!!!!!

    ОтговорИзтриване
  63. Анонимен9.09.10 г., 21:25

    a са го барнали
    а сам ги барнал

    ОтговорИзтриване
  64. Никой никого няма да бара ние сме цивилизовани хора,просто ще продължаваме да си караме където си пожелаем,ако не ви харесва много е просто,не посещавайте планината за да не ни гледате,тази седмица отново сме в НПЦБ.

    ОтговорИзтриване
  65. Да спрем да посещаваме планината заради няколко нарушителя???
    ицо, това е смешно!

    ОтговорИзтриване
  66. ВЪЛК ВИЕ10.09.10 г., 9:22

    Ице, много скоро ще намерим начин по законов път да ви спрем и със сигурност някой няма да посещава планината със парпаретки!!! Колкото до това колко цивилизовани хора сте, поразмърдай си мозъчните гънки и си дай сметка кой нарушава законите в защитената територия и кой пречи на другите хора - кое му е цивилизованото?
    ВЪЛК ВИЕ

    ОтговорИзтриване
  67. ВЪЛК ВИЕ10.09.10 г., 9:27

    Този път охраната на парка е предупредена за събота и неделя, че ще карате. Скоро ще има и други акции съгласувани с Министерството на околната среда и водите, които ще ви намалят мераците да нарушавате законите!
    ВЪЛК ВИЕ

    ОтговорИзтриване
  68. Ами тя охраната е предупредена още от 2008г,а аз не съм спрял,карам абсолютно всяка седмица,ще ви уведомя че нищо не се е случило,просто няма такава сила която да ме спре да карам мотор в планината,пак ви казвам свиквайте с това че ние съществуваме.

    ОтговорИзтриване
  69. ВЪЛК ВИЕ10.09.10 г., 18:43

    Абе пак ще си говорим! Скоро ще дойде време, когато ще ви конфискуват моторите и тогава Ице ще те черпя ЕДНА СТУДЕНА ВОДА ОТ БАЛКАНА.
    ВЪЛК ВИЕ

    ОтговорИзтриване
  70. Аз чакам приятелю,само да не се пенсионирам до като дойде това време.Също да ти кажа че по принцип аз съм турист и не ми пречи ходенето пеша,просто всеки ден имам поне по 8 километра пеш но един ден в седмицата съм с мотора защото не ми се ходи,иначе ако желаеш може да направим съревнование да тръгнем заедно пеша определи маршрут в ЦБ.

    ОтговорИзтриване
  71. Ице, това за ходенето пеш става. Ама никакви мотори.

    ОтговорИзтриване
  72. Анонимен21.09.10 г., 15:46

    http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=615555
    Темата явно е интересна за все по-шиорк кръг от хора. Проблемът ще се реши, рано или късно, по законов път, защото повечето от хората искат така. И защото повечето от хората мразят офроудърите да им съсипват разходката в планината.
    Е, АТВ-истите и ендуристите няма да са доволни. Ама те така и така са си от кашкавалите, които не проумяват, че смисълът от излет в планината е в ходенето по пресечен терен, а не в бързото стигане от точка А до точка Б.

    ОтговорИзтриване
  73. Кучето си лае керванът си върви,а ние продължаваме да зверстваме както се изразявате вие в НПЦБ,сега разпръскваме семената от растенията на по голяма площт,за да може на пролет да израстнат нови растения,а сетих се нещо,ако успеете по някаква случайност да ни спрете да караме в границите на парковете,а те започват от билото в повечето случаи,ами до там как ще се предвижвате с телепортирване ли,или ще забраните цялата планина което няма как да се получи,защото до границите на защитените територий ние не нарушаваме нищо,според закона,а вие ще сте пак във прах и камъни.Помислете по този въпрос.

    ОтговорИзтриване
  74. Ице, само дивотии пишеш.
    1. Нищо не разпръсвате, а просто дълбаете
    2. Границите на защитените територии не започват на билото, а даже в населените места. Например в Карлово границата на националния парк започва още от Сучурума.
    3. А ако все пак, си наумите да завардвате пътеките и да затрупвате пешеходните туристи с камъни, не се притеснявай. В наказателния кодекс са предвидени сътветните за това деяние санкции.
    Айде със здраве.

    ОтговорИзтриване
  75. Анонимен23.04.11 г., 8:06

    Голям спор.Както винаги политиците разедениха хората с мижавите си закони.А можеше да се направят карти с маршрути където може да се кара екстремно и къде не и строго да се съблюдава забраната за офроуд.Да има пътеки където просто можеш да се предвижиш с офроуд превозно средство да оставиш на съхранение същото и да продължиш пеша излета си.

    ОтговорИзтриване
  76. Анонимен23.04.11 г., 11:56

    Всичко е предвидено ама не се спазва от ендуристите.

    ОтговорИзтриване
  77. Анонимен9.07.11 г., 7:24

    Дай да видим кои маршрути са определени за каране на екстремно ендуро във Централен Балкан.

    ОтговорИзтриване
  78. Отговорът е елементарен: в националния парк няма и не може да има маршрути за ендуро.

    ОтговорИзтриване
  79. Анонимен9.07.11 г., 19:59

    Кире аз съм Живота не ми излиза името,аз зная че във парка не може да има законен маршрут,затова питам човека къде са тея маршрути,да не остава с грешно впечатление че има маршрути пък ние не искаме да ги спазваме.

    ОтговорИзтриване
  80. Ами предполагам е искал да каже, че би могло да има такива маршрти извън парка и места където можеш да си оставиш мотора на платен паркинг, например.

    ОтговорИзтриване
  81. Браво Кириле, благордно начинание!
    Някои хора имат голям проблем до къде и за какво да използват двигателя с вътрешно горене.
    Някой ден освен в планината ще им трябва и в правенето на любов. А дали не го и ползват вече?
    Преупотребата на МПС си е чист комлекс. Много важно за егото ми е да кача купчина боядисано желязо на върха!С много пушилка и бръмчене! Но да ме видят всички, иначе няма смисъл.
    Това ми напомня дългополския циганин който беше направил рампа около къшата да качи мерцедеса на третия етаж до спалнята си.
    "Извън пътя" си е много ясно понятие на български. Интересно защо теб пращат в психиатрията?!
    Поздрави за добрата работа
    Миро

    ОтговорИзтриване
  82. Тодоров4.06.13 г., 15:01

    Когато няма държавност се стига до самоуправство. Най-лесно се прави капан за мотористи, но защо притеснявате мотористите, а не притеснявате директора на парка? Аз съм на мнение, че парковата администрация може да реши проблема и на двете страни.

    ОтговорИзтриване