10 февруари 2011

ВАС погази Конституцията и взе решение за Природен парк Витоша в полза на офшорка

източник: WWF
Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България” вижда явна зависимост на Върховния административен съд (ВАС) в решението му да върне за ново разглеждане на екологичната оценка на ски зона Алеко в Природен парк Витоша.
Това решение на съда не дава зелена светлина на проекта. Решението на 5-членния състав на ВАС потвърди решението на по-долната си инстанция, че Министерство на околната среда и водите (МОСВ) трябва да преразгледа решението си да отхвърли одобрената от Регионална инспекция по околна среда и водите (РИОСВ)– София екологична оценка на специализиран подробен устройствен план на ски зона Алеко, като от него отпаднат доводите на собственика на земята – Изпълнителната агенция по горите и на контролния орган – дирекцията на природния парк.
Странното е, че, въпреки че всички основни доводи на тричленния състав са обявени за неправилни, това не се е отразило на крайното решение. Нито един от съдийските състави не коментира аргументите, посочени в жалбите на две неправителствени организации и две държавни администрации.
Най-вече въобще не се коментира простият факт, че предложената ски зона Алеко е в нарушение на плана за управление на Природен парк Витоша, който е и част от европейската екологична мрежа Натура 2000.
Най-изненадващо и двата състава на ВАС отхвърлиха правото на държавната администрация да участва в административни производства и жалби пред съда в нарушение на чл.120 ал.2 на Конституцията на България. За коалицията „За да остане природа в България” това представлява директна помощ на ВАС за всички, които искат да доразграбят държавната и общинска собственост.
Подобни решения на съда поощряват корупцията на всички нива на администрацията, тъй като оспорването на един административен акт, издаден във вреда на държавата ще може да се обжалва само от прокуратурата по съдебен път.
Природозащитниците припомнят, че фирмата „Витоша ски”, възложител на плана за по-голяма ски зона Алеко, е офшорна - ход, предприеман с цел да се скрият истинските собственици. Публично известен факт е, че зад проекта стои Цеко Минев, собственик на Първа инвестиционна банка и председател на Българска федерация ски. Управляващите лица на „Витоша ски” са свързани както с Българска федерация ски (Георги Бобев е нейн зам-председател), така и с „Юлен” АД, концесионер на ски зона Банско (Петър Петров).
Държавата щедро подпомага Българска федерация ски, „Витоша ски” и „Юлен” чрез Министeрството на физическото възпитание, Министерство на образованието, младежта и науката, Регионален инспекторат–София и Столична община.
Вече трета поредна година, без конкурс, средствата за програма „Научи се да караш ски” се предоставят чрез Българска федерация ски на „Витоша ски” в явен конфликт на интереси.
За втори пореден старт от световната купа по ски в Банско държавата изсипва 2 милиона лева от българския данъкоплатец, които се инвестират в един частен курорт на фона на общия недостиг на средства за развитието на масовия спорт. (В Европа финансирането за този род състезания се набира от бизнеса и администрацията в съответната община и област, в която се провежда състезанието, които имат пряка полза от рекламата на ски курорта.)
Решението на ВАС показа, че и съдебната власт допълва общата държавна помощ, оказвана от сегашното и последните три правителства на интересите на един-единствен бизнесмен – Цеко Минев.
Неслучайно редица европейски държави вече изразиха своите опасения пред приемането на България в Шенгенското пространство. Като мотив, стоящ зад формалните изисквания, е липсата на доверие, че съдебната система на страната е реформирана и независима. Последното решение на ВАС е още един пример в подкрепа на тези опасения и коалицията „За да остане природа в България” ще информира европейските си партньори за него.
Природозащитниците подкрепят министерството на околната среда и водите в неговото решение да не приеме разширяването на ски зона Алеко и се надява това да бъде препотвърдено. Коалицията „За да остане природа в България” отправя предложение към Изпълнителна агенция по горите и дирекцията на Природен парк Витоша, на които ВАС не обърна внимание, да внесе техните данни и становища като свои, за да може министъра на околната среда да се съобрази с тях.
За природозащитниците е ясно, че това решение на ВАС е само първата част от дългата съдебна битка за опазването на най-стария природен парк на Балканите от застрояване. Те се надяват ВАС да се освободи от външни влияния, за да не стига този спор до Европейския съд.

1 коментар:

 1. Лично аз смятам, че ГЕРБ е същата онази тройна коалиция под прикритие. Причината е, че същите нагли офшорки правят същите поразии на същите места, както при БСП-ДПС-НДСВ
  Цеко пердаши в Пирин и Витоша, все едно че са негови
  Рила спорт така и не демонтира незаконния лифт, който беше прокаран при правителството на станишев, а онзи другият незаконен лифт, който Серго беше започнал да открива, беше дооткрит от Бойко. Главните играчи са същите, само марионетното правителство е друго.
  Кочината по морския бряг пак е същата.
  Няма никакво движение. Мутрите си вилнеят безнаказано. Това е.

  ОтговорИзтриване