18 февруари 2011

Министър Найденов подведе обществето

16 Февруари 2011, АГРОЛИНК

Министър Найденов не удържа на думата България да не подкрепи замърсяването на фуража с ГМО.
На 8-9 февруари в Брюксел се проведе заседание на Регулаторната комисия по хранителни вериги и здравето на животните – секция ГМ храни и фуражи. На заседанието се разгледа предложението на Европейската комисия за разрешаване на праг на замърсяване от 0.1% на неодобрените за внос на ГМ фуражи в Европа. Седмица преди заседанието министър Найденов публично заяви, че България няма да подкрепи това предложение.
На 2 февруари, седмица пред заседанието министърът за земеделието Мирослав Найденов заяви:
„... аз имах връчен демарш от страна на Аржентина, Бразилия, Канада и САЩ, които настояваха да ги подкрепим в искането им да бъдат допускани на територията на ЕС фуражи и храни с минимални технически остатъци от ГМО. Аз казах на представителите на четирите страни, че категорично ще гласувам "против" в Брюксел на Съвета на министрите и няма да подкрепим тази инициатива. Това е политиката на нашето правителство и тя ще бъде постоянна в това направление”.
По време на гласуването на 9 февруари в Брюксел предложението на Европейската комисия за допускане на замърсяване на фураж с ГМ не бе прието поради блокиращите гласове на 9 страни членки: Франция, Полша, Унгария, Кипър, Гърция, Латвия, Литва и Люксембург.
България не е сред тези страни, както бе обещал министър Мирослав Найденов.
Потреблението на фураж за животните в 27-те страни членки е около 465 млв тона за година, от които 30% се произвежда от големи фирми за фураж. Оборотът на тези индустриални фирми е около 45 милиона.
Европейската комисия отложи гласуването.
„Гласуването на България е в разрез с широко обяваната публична декларация на министър Мирослав Найденов преди заседанието в Брюксел. Очакваме обяснение за промяната в позицията”, каза д-р Светла Николова.

За контакти:
Светла Николова, Сдружение АГРОЛИНК, 02/ 8466 675, 0888 359 239, svetla.nikolova@agrolink.org

Няма коментари:

Публикуване на коментар