01 февруари 2011

ЕП изпраща мисия в България за установяване на нарушения в опазването на околната среда и НАТУРА 2000

01 февруари 2011 | 16:39 | Агенция "Фокус"

Брюксел. Комисията по петиции на Европейския парламент ще подготви и изпрати своя мисия в България за установяване на многобройните нарушения в опазването на околната среда, сигнализирани от български граждани. Това решение се взе на заседание на Комисията днес, на което бяха разгледани четири петиции, внесени от инициативни комитети на български граждани, свързани с нарушения в нормите и регулациите на ЕС в областта на опазването на околната среда и прилагането на програмата НАТУРА 2000, съобщиха от Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент.
Основен акцент в разглежданите петиции падна върху инициираната от над 13 600 български граждани, свързана с изграждането на спортно-туристически център в района на връх Перелик, област Смолян "без провеждане на оценка на въздействието върху околната среда и обществено допитване, изисквани от директиви 2001/42 ЕО за оценка на ефекта върху околната среда породени от определени проекти и програми и 92/43 относно запазването на натуралните хабитати и дивата фауна и флора".
Пред Комисията беше представен отговорът на петицията от страна на ЕК, според която, съгласно материалите предоставени от българските власти, няма доказателства за нарушения на нормите и директивите на ЕС за опазване на околната среда. Представител на вносителите на петицията представи пред членовете на Комисията и представителите на ЕК снимков материал от района на връх Перелик, доказващ че на място има новоизградена постройка и са поставени билбордове с предупреждение, че туристите се наблюдават от камери.
В качеството си на член на Комисията по петиции, българският евродепутат от Групата на социалистите и демократите (С&Д) Илияна Йотова припомни на колегите си, че това не е първият случай, в който в България "се пренебрегват препоръките на европейски институции в областта на опазването на околната среда".

"Преди 2 години в комисията по петиции беше разглеждана петиция от Birdlife относно построяването на вятърни генератори на "виа Понтика", които нарушаваха територията на програмата НАТУРА 2000. Нито една от препоръките на комисията по петиции или на ЕК не се взе предвид от българските власти. Изпращат се предложения за справяне с проблемите, но никой не се съобразява с тях", изтъкна Илияна Йотова.
Според българския евродепутат вина за това има и процедурата по разглеждане на петиции, която "е твърде тромава".
"Минали са 2 години от внасянето на тази петиция. За тези 2 години не къща, а цял комплекс може да се построи. А законът очевидно няма обратно действие, т.е. вече построените съоръжения, в този случай къща, не може да бъде разрушена. Настоявам за възможно най-бързи действия от страна на комисията, както и изпращане на мисия в България възможно най-скоро", заяви Илияна Йотова.
Всички членове на Комисията по петиции на ЕП бяха единодушни,че България има сериозен проблем с прилагането на директивите на ЕС за опазване на околната среда и прилагането на програмата НАТУРА 2000. Предвид многобройните жалби от български граждани, Комисията по петиции с единодушие прие да се предприеме мисия в България за установяване на фактите по сигнализираните нарушения.

От своя страна представителят на ЕК заяви, че ще поиска допълнителна информация и проверка от страна на българските власти по представените факти.

И четирите петиции от България, обсъдени днес, остават отворени за допълнително разглеждане от страна на Комисията по петиции, като копие от тази на инициативния комитет от жители на община Челопеч срещу разрешителното за увеличаване на добива на злато с помощта на цианидна технология за обработка беше изпратено за допълнително мнение от Комисията по околна среда на ЕП.

Няма коментари:

Публикуване на коментар