24 февруари 2011

А. Краваров: Стартовете за световната купа по ски ще се провеждат върху незаконно построени писти в Национален парк Пирин

източник: Forthenature.org
София, 23 февруари 2011 - Кметът на Банско Александър Краваров призна пред вестник «Дневник», че ски пистите в Национален парк Пирин са изградени без необходимите и задължителни разрешения за строителство. Според него Община Банско е издавала разрешение само за ски съоръженията и сградите в ски зона Банско.

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2011/02/22/1048475_bansko_i_razlog_iskat_novi_stroeji_v_pirin/

Природозащитниците се обръщат към министъра на регионалното развитие Росен Плевнелиев и министъра на околната среда и водите Нона Караджова да извършат необходимите проверки за наличието на строителни книжа за ски пистите в Национален парк Пирин и при установяване на тяхната липса да предприемат необходимите действия за премахване на незаконното строителство и рекултивация на терените в националния парк.
„Да се организират стартове от световна купа върху незаконно построени писти е опит за компрометиране на България за сметка на бързо облагодетелстване на концесионера на ски зоната, фирмата „Юлен” АД, която е собственост на офшорни компании.
От коалицията напомнят, че повече от половин година не се показват резултатите от двойната проверка, извършена по поръчка на Министерство на околната среда и водите каква площ от Националния парк ползва реално концесионерът и колко заплаща за това на държавата. Сателитни снимки показват, че вероятно се използва два пъти по-голяма площ от посочената в концесията.

Няма коментари:

Публикуване на коментар