15 август 2007

МОСВ забавя средствата по Натура 2000

източник: Дневник.bg
Заради забавяне на Министерството на околната среда и водите собствениците на земи и гори от европейската екологична мрежа Натура 2000 ще получат със значително закъснение полагаемите им се компенсации.
Причината е в липсата на заповеди за обявяване и планове за управление на защитените зони от Натура 2000. След консултации с Главна дирекция "Земеделие и селски райони" на Европейската комисия Министерството на земеделието е решило да отложи компенсаторните плащания по мерки 213 "Плащания по Натура 2000 за земеделски земи" и 224 "Плащания по Натура 2000 за гори".
Плащанията ще се извършат, след като Министерството на земеделието и продоволствието официално уведоми Европейската комисия за готовността за прилагането им, което означава наличие поне на заповеди за обявяване на места от екологичната мрежа Натура 2000. Дотогава бюджетът на мерките 213 и 224 ще бъде прехвърлен към бюджета на мярка 214 "Агроекологични плащания". Тази мярка обаче не предоставя плащания на всеки кандидат.
Министерството на околната среда и водите все още не е обявило нито една от зоните от европейската екологична мрежа Натура 2000, въпреки периодичните обещания това да стане съвсем скоро. Обявяването само на няколко зони няма да е достатъчно, за да започнат компенсаторните плащания по Натура 2000.
Списъкът от местата в мрежата беше изпратен на Европейската комисия с три месеца по-късно от предвидения срок, което само по себе си е повод за санкции спрямо българската държава. Освен това, списъкът трябва да бъде допълнен с още около 30 зони, които Министерски съвет отложи за допълнително "прецизиране".
Преди около месец Европейската комисия изпрати първо предупредително писмо до България за два пропуска в законодателството, свързано с екомрежата. В него Комисията припомни, че според договора за присъединяване към ЕС страната е трябвало да въведе принципите на екодирективите до 1 януари 2007г.
(вижте цялата статия тук)

Няма коментари:

Публикуване на коментар