04 август 2007

"Global Ratings" е оттеглила кредитния рейтинг на "Суис пропъртис"

26.07.2007.
Global Ratings withdraws the credit rating of Swiss Properties Ltd. (here)
Агенция "Глобал рейтингс" оттегля кредитния рейтинг, присъден на "Суис Пропъртис" ЕООД. (тук)

Анализ от 4.06.2006 направен от "Глобал рейтингс" показваше, че дружеството е в състояние да реализира проекта, както и да осъществи целите заложени в корпоративната си стратегия.
Както самата агенция показва в анализа си от 2006 г., "не е ясно дали ще настъпят промени в нормативната уредба касаеща статуса на териториите обявени за национални резервати и дали това ще се отрази върху строежа на ваканционното селище." Било е ясно, но мераклиите-строители от "Суис пропъртс" най-вероятно не са предоставили необходимата информация. В същия анализ се казва, че "Не може да се определи и влиянието на общественото мнение". С други думи, Суис пропъртис подцениха общественото мнение. През годината на висока кредитна оценка, "Суис пропъртис" нагло нарушаваха законите, без да се съобразяват с поставените забрани.

С други думи - с "подновяването" на забраната за строежи на Иракли, министър Чакъров позволи на една фирма, от която е оттеглено гласуваното преди година доверие, да строи незаконно (има и други, но в момента си говорим за "Суис пропъртис"). Казвам незаконно, защото въпреки съществуващия ТУП, липсват необходимите документи за да се започне строеж. Нямат ОВОС на проекта, не са изпълнили необходимите изисквания по чл. 14 от ЗБР, нямат даже и разрешителни за първа копка. Такива са и останалите проекти в "разрешените" 1000 декара.
Според статия във в-к "Сега" самите инвеститори са се ограничили с планове на сгради до 2 етажа. Интересно, как ще стане това, след като и в момента "Суис пропъртис" продават в сайта си апартаменти в жилищен блок на брега на морето??? Няма да цапам моя блог с линк към сайта им - който иска може да ги намери с "Google".

И... понеже споменах (отново) министъра... чудя се.. дали вече МОСВ са завели дело за унищожаването на бреговете на р. Вая? Той министърът напоследък малко забравя, ама уж го подсетиха, пък....

Няма коментари:

Публикуване на коментар