23 август 2007

МОСВ: Напук, Иракли няма да е под Защита

Абревиатурата М.О.С.В. би следвало да се чете: "Министерство за борба с околната среда и водите"
Това на снимката не е отточен канал. Това е река Вая, снимана на 19.08.2007 г. Преди да изглежда така, Вая имаше алувиална и лонгозна растителност - хабитати под закрила на българското законодателство. Причината тази река да изглежда днес по този начин е, че няколко мутри, притежаващи фирми като "АКБ Форес", "Голф хотели Иракли" и "Суис пропъртис" са си наумили да застроят това място, като дори са му дали име - "Екокурорт Иракли" Кое му е "еко"-то? Вандалщината е направена в периода, когато е действала пълната забрана за строителна дейност в района на Иракли.
В отговор на заявленията за достъп до обществена информация, от МОСВ са казали, че няма да има друга защита за Иракли, освен тази в момента. Сиреч - дава се зелена светлина за мутрите. Показвайки стари ОВОС-данни от преди 10 години и още по-стар устройствен план, МОСВ отричат нови доказани данни за биоразнообразието в Иракли, получени от работата на професионаални екипи. По възприетата процедура, мутрите в България не получават достоверен ОВОС, а просто си го купуват. Така че не разчитайте, че с ОВОС ще бъдат спряни мундарщините на Николай Банев и Стоян Захариев. Ако само ОВОС дели Иракли от бетона, е въпрос на месец, за да видим Иракли в бетон. Ясно е, че мутрите могат да си купят ОВОС-експерт за жълти стотинки. Въпросът е обаче колко са платили на министъра Джевдет Чакъров, за да извади от забраната точно мутренските парцели? Или може би тук е дала едно рамо Любка Качакова, която съвсем случайно си е купила почти без пари имот на Иракли, и съвсем случайно точно този имот също не попада в защитена зона... Че нашите министри са корумпирани и в червата, е повече от ясно, но мен ме гложди въпросът колко голям кокал са загризали този път.
И кво сега, няма ли да накажат извършителите на безобразията по Вая?

Както и друг път съм предполагал, изглежда, че случаят с Иракли се бойкотира от страна на властите. Въпреки доказаната значимост на Иракли, и въпреки безобразията на шепа мутри, властите не желаят да защитят адекватно тази територия. И главната причина не е в парите. Главната причина за бойкота на държавните ни служители е, че в случая има граждански натиск. А нашите политици се страхуват от гражданското общество и правят всичко възможно да го унищожат в зародиш.
Добре, като данъкоплатци би трябвало да очакваме това министерство да върши отвреме-навреме малко работа, за да си заработи парите. С други думи, след като ние, данъкоплатците, желаем това място да е защитена територия, МОСВ са длъжни да направят нещо по въпроса, вместо да свиват рамене. Ако не ги интересува - да си стягат куфарите!

Няма коментари:

Публикуване на коментар