02 август 2007

На Иракли няма да се строи още една година, но с вратички ....

Министър Чакъров подписа днес нова заповед, с която се продължава временната забрана за строителство и други дейности в района на Иракли-Емине. (подробности тук)
Само че.... има една уговорка: забраната за застрояване важи само за местата, където никой не си е заплюл да застрои. Това е така, защото в началото на тази година МС реши в Натура2000 да не влизат урбанизираните градски части, а по същото време община Несебър обяви Иракли за градска част. С други думи, строежите по ТУП'а от 1997 г. си остават разрешени. Не е само мое мнение, че колкото по-стар е един документ в България, толкова по-пластичен става в ръцете на определена категория "предприемчиви инвеститори". Или иначе казано, както вече всички знаем, много неща се променят безнаказано със задна дата. Най-вероятно ще се окаже, че скандалната фирма "Суис пропъртис" има правото да строи, понеже (със задна дата) е влязла в ТУП'а от 1997 г. Най-вероятно АКБ "Форес" и Любка Качакова също ще се окажат правоимащи по стария 10-годишен ТУП. Предполагам, ще се окажат и правоимащи да си построят високи хотели без ОВОС и с "канализация" тип "Белла Виста".
Дано да греша, но вече видяхме, че измамите със строителните площадки са нещо съвсем нормално в България. Видяхме как плажовете се продават за пасища, как т.нар. пасища (в действителност плажове) се прекатегоризират в строителни парцели и как върху тези нови строителни парцели се строи абсолютно незаконно, но и безнаказано. Видяхме, че въпреки забраните за строителна дейност на Иракли, през изминалата година дълбаха строителни машини, вдигаха огради, копаха шахти и оврази. Видяхме и туземци, които малтретираха туристи. Все още МОСВ не са показали, че наистина имат волята да опазят Иракли и българското Черноморие. Колкото до Иракли - изходът е нов устройствен план и обявяване на цялата запазена Натура-зона "Иракли-Емине" за защитена територия.
Като индикатор на волята на МОСВ да опази Черноморието ще се приеме и реакцията на искането на БДЗП за мораториум на строежите в района на Калиакра. Една нагла фирма без нито един разрешителен документ, и без да спазва нито един закон, е започнала строеж на ветроенергиен парк точно в степта на Калиакра (местността Калекайряк). Фирмата си е позволила да прави изкопни работи в Натура-зона без да се съобрази с изискванията и без да получи ОВОС. Санкционирана ли е? Не.
Какво стана с Камчийски пясъци? ВАС обяви защитената местност за нищожна (понеже границите не били ясни), за да може една австрийска банка и един руски кмет да застроят най-големия плаж в България. МОСВ просто можеше да преобяви отново защитената местност, с ясни граници, но не направи това. Защо ли?
Все още очакваме някой да събори незаконно построеното ваканционно селище "Златна перла" на фирмата "Краш 2000" - незаконно още с първата си копка, а сега завършено до дограми и ел.инсталации. Освен това все още чакаме трите незаконни хотела в Слънчев бряг (хотелите "Оазис", "Дюн" и "Хевън"), за които има заповед за събаряне, наистина да рухнат. Това чакат и хотелиери в Слънчев бряг, които разчитат на лоялност в хотелския бизнес, а не в обсебването на плажната ивица. Тези постройки, обаче, не само че не падат, но работят и приемат гости.
Видяхме, че и тази година много български плажове бяха заградени - едни с такса за "вход", а други - без достъп на "външни лица" (например в курортното селище "Дюни").
Видяхме и фадроми по плажа на бившия къмпинг "Нестинарка". Наказани? Тц.
А фирма "Юлен"? Да, точно онази фирма, която върлува из Пирин и изсича вековната гора... Да са си платили за золумите? Ами! Все още се вихрят безнаказано.
Време е държавата да започне да си върши работата, примерно да започне да събаря незаконните строежи. Време е също така да се спре промяната на предназначението на земеделските и горските имоти. Унищожаването на неизчерпаеми природни ресурси и превръщането им в "properties for sale" е престъпление във всяка цивилизована страна.

Няма коментари:

Публикуване на коментар