09 август 2007

Кошмарните проекти за бетониране на Иракли вече са реалност

В писмо до МОСВ, немски турист алармира за незаконно застрояване на плажа на Иракли и замърсяване с боклуци и строителни материали. Ето превод на писмото:
"
Уважаеми Министър,
На плажа Иракли, около 2 км южно от Обзор на българското Черноморско крайбрежие, има строеж на нови жилищни сгради директно на морския бряг, по което предполагам, че са пренебрегнати всички критерии за околната среда. Нормално е задължително условие за строителя да избегне всяко замърсяване на околната среда по време на строежа. Въпреки това, при посещението ми на плажа Иракли на 7 август 2007 г., забелязах че този прекрасен плаж е много силно замърсен от строителния процес. По-специално, остатъци от сини изолационни панели (предполагам Полиуретан) са разнесени на много места по плажа. Моля вижте приложените снимки. Бих оценил високо ако европейските стандарти по околната среда могат да бъдат наложени за този строеж, и ако частично плажът бъде изчистен, и в добавка да бъде поддържан чист от строителя и през останалото време на строежа. Мисля, че това е минималното изискване, ако този строеж е разрешен на това прекрасно място.
Любезно ви моля и се надявам на вашите бързи действия срещу това замърсяване.

Искрено Ваш,
Йоханес Лаубах
"
снимките са от автора на писмото:


* * *

В случая са налице безобразни нарушения. По всичко личи, че тази строителна дейност е кипяла по време на действащата забрана за строежи. Освен това, до момента няма нито една фирма, която да е получила разрешителните документи за строителство. Освен това, на снимките се вижда, че се строи на самия плаж. Виждат се и сапунените мехури на Банева и Захариев. Само преди 2 дни те твърдяха, че няма да се строи по-високо от 2 етажа и по-плътно от 20%. Вижте снимките - застрояването е почти 100%, на 5-6 етажа и с необратими увреждания върху ценните хабитати на Иракли. Напомням, че беше установено изсичане на ценна растителност на Иракли и унищожаване на два защитени хабитата. Унищожаването на ценни видове и местообитания е престъпление, дори и ако строежът бъде разрешен със задна дата.
Кой е собственикът на това строително недоразумение? Не е ли виновен, няма ли да бъде осъден? Пак ли?
А министърът спомня ли си, че е получил това писмо?
* * *

Малка поправка: в блога на dnevnik.bg ме поправиха, че това не е точно местността Иракли с устието на Вая - на последната снимка се вижда панорама от плажа на Обзор със засенчващите го хотели. В писмото се говори за Иракли, на 2 km южно от Обзор. Приблизително на това разстояние е защитената местност "Смриките" с нос Мона Петра. Това се пада на източната част от рида Иракли.
Независимо от това уточнение, строежът е в границите на Натура-зоната и едва ли е законен. А замърсяването на плажа със строителни материали със сигурност не е.

Няма коментари:

Публикуване на коментар