10 октомври 2007

Гражданството – пияният морков на управляващите


Протестно шествие за Рила и Черноморието!
Четвъртък, (11.10.07)
от 9:30 и от 18:30


От 9:30: Пред МС - за гласуването на НАТУРА 2000!
Искат да орежат хабитатите тихомълком!
Елате за игра на пиян морков с министри и гражданин!


От 18:30: Носете си метли!
За да изметем боклука от държавата и запазим природата!


Събираме се на мястото на бившия мавзолей (на жълтите павета, пред Царския дворец)
Тръгваме от пл. Независимост (Ларгото), по жълтите павета (бул. Цар Освободител)
към Парламента (пл. Народно събрание)
Елате с колела! :)
Вземете музика, приятели, деца, роднини, разум и добро настроение!

за актуална информация вижте тук: http://saverila.ludost.net/


Природозащитниците отново ще онагледят отношението на правителството към тях с артистично представяне

В суматохата около учителската стачка министрите тайнствено, внезапно и безшумно решиха да промъкнат гласуването за отложените 29 зони от Натура 2000, и то само по едната от двете директиви - за местообитанията. През това време пред вратите им гражданите-природозащитници на поредната си акция в защита на пълния обхват на европейската екологична мрежа ще представят сценично на улицата пред Министерски съвет как протекоха отношенията им с институциите през последните близо 7 месеца. Те ще онагледят контактите си с висшата администрация с игра на пиян морков. Събитието – около 25то поред от 16 март насам, ще започне в обичайния си час 9.30 ч. както всеки четвъртък оттогава. Половин ден по-рано дневният ред на заседанието все още не е оповестен.
Гражданите припомнят, че представянето на пълния обхват на зоните за страната ни трябваше да се е случило към започването на членството ни, като със закъснение от 2 месеца бе представен само половината обем от зоните. От ЕК през това лято бе отправено първо предупреждение за неизпълнение на ангажимента ни, а до края на този месец е даден срок за последно, след което към страната ни ще започнат съдебни действия и е напълно вероятно да последват глоби, както и настояване за възстановяване на унищожени природни ценности.
Важно е да се отбележи, че всичко това ще бъде бавен и продължителен процес, а възможните и очаквани резултати от него като огромни финансови санкции ще се проявят след мандата на настоящото правителство, което взима това решение заедно с последствията от него.
Гражданите-природозащитници вече показаха подкрепата си към исканията на стачкуващите учители и утрешната акция ще бъде поредното обединяване на протестите им, като на заявеното от природозащитниците място на площад „Независимост" по-късно в 11 ч. ще започне мащабен учителски протест. Исканията на двете страни са общи в търсенето на законност, справедливост и заинтересованост от управляващите към удовлетворяване на обществения интерес, а не на този на тесни и нерядко маргинални прослойки (каквито има например в средите на едрия бизнес).
По-късно вечерта в четвъртък от 18 ч. пред Народното събрание природозащитниците ще проведат и акция с метли в подкрепа на Национален парк Рила под мотото „ Да изметем боклука от държавата ".
    Исканията им са:
  • Да се спре незаконното строителство на Паничище и да се дадат гаранции, че ще се спазва законът и няма да бъдат допуснати ски-курорти на територията на Национален парк Рила
  • Да се спазва европейското и българско законодателство за Натура 2000 в Рила, включително Рила-буфер по хабитатите да се приеме в предложените от НПО граници, като не се изключва Паничище под натиска на инвеститорите
  • Незабавна заповед и реална забрана на всякакво строителство на Иракли и пълна рекултивация на р. Вая за сметка на нарушилите закона!
  • Защита на всички защитени територии заедно с влизащите в Натура 2000
„В противен случай всички плащаме от джоба си", обясняват те.
За повече информация и снимки:
http://forthenature.org/, http://www.natura2000bg.org/ и др.

Няма коментари:

Публикуване на коментар