24 октомври 2007

Изборни шашми: Зелена или Отровнозелена България?

Преди известно време из цялата страна лъснаха огромните билбордове на тази никому неизвестна партия "Зелена българия". Дълго време се чудех кои ли са те, дори в началото си мислих, че е една добра алтернатива, и че има вероятност да са тези, които могат да спрат унищожаването на природата ни.
Естествено, преди да дам вота си, реших да проуча кой стои зад тази партия и каква е нейната предизборна платформа. Като повечето хора с компютри пред себе си, потърсих сайта на тази все още странна за мен партия. Неочаквано за мен, открих, че предисторията и е под името "Зелен Алианс". Това едно сдружение, което се обяви против мрежата Натура-2000 и в което участваше Амадеус Кръстев - всеизвестният рушител на природа в България, унищожителят на Иракли. Зачетох се в изявленията на техните "лидери" и се оказа, че тези хора не познават проблема, който са обявили за свой приоритет. Оказва се, че има разминаване между обявени намерения (защита на природата) и извършена дейност (унищожаване на природата). Изявленията на лидерите са некомпетентни - дали от невежество или от целенасочено изместване на темата, в случая е без значение. Странно ми беше също от къде са взели толкова пари, че да платят на К.Гергов за почти всички билбордове по магистралите.
При опита ми да прочета тяхната програма, получих съобщение, че нямам право да чета, защото съм външен.
Опитах да получа отговори във форума им, но единствено администраторът ми обърна внимание, за да изтрие въпросите ми. Забелязах, че това се случва и с други гости на форума. Въпреки твърденията, че тази "партия" си сътрудничи с природозащитни организации, няма връзка към нито една реално съществуваща НПО. Напротив. Забелязах, че всички мои съобщения с адреси към сайтовете на WWF, БДЗП, "Зелени Балкани", Биоразнообразие, БААТ, "Балкани", БлуЛинк, "За природата" и др. се изтриват със светкавична скорост. Това се случваше и с всеки въпрос, в който се споменаваше Рила, Пирин, Черноморието, Стара планина, Странджа и дори Витоша.
След неуспеха ми да получа информация за тази партия от самата нея, реших да потърся из мрежата какво се знае за "Зелена България".
Намерих едно много интересно четиво тук. Не ми трябваше много време, за да се убедя в истината.
После пък разбрах, че в Черния списък на унищожителите на българската природа, към който отдавна съм пуснал линк, е направена специална страница за тази партия-фантом, където е описан подобен на моя случай и са дадени пояснения за някои от лидерите им. Разгледах страницата и след това се върнах отново на официалния сайт на "Зелена България". Съдържанието и се потвърди от съдържанието на официалния сайт. Оказа се, че т.нар. "Зелена България" е същото онова сдружение на противниците на защитените територии в България. Да - точно същите незаконни строители по Пирин, Рила, Странджа, Стара панина и Черноморието. Тук са и незаконните дървосекачи и подпалвачите на "спонтанни" горски пожари, и добивачите на инертни материали в защитени зони. Направеното предположение в "Черния списък", че едноличният собственик на "Зелена България" е Красимир Гергов е близо до истината, но е възможно в нея да са замесени и Велчеви, и други полуполитици-полумошеници.
Какво се оказва? Една мафия, която ни ограбва дълги години, отново излиза под друго име. Тактиката е ние, протестирайки срещу унищожаването на защитените територии, да дадем властта, цялата власт в ръцете на онези, срещу които протестираме. Нещо като в приказката за вълка и седемте козлета.
Трябва да съм луд, за да гласувам за "зелена България". Никъде не са написали как точно ще е зелена. Рефлекторно, ние приемаме, че със зеления цвят се означава непокътнатаа природа, но подозирам, че според извратеното мислене на родните мутроинвеститори (част от които членуват в коментираната партия) зеленият цвят може да се свърже със зеления цвят на голф-игрище на мястото на изсечена гора, или зелен изкуствен терен на тенис-корт, или може бо високи сгради, боядисани в зелено, а защо не със склад за токсични отпадъци във варели с отровнозелен цвят.
Виждам, че това не е само мое мнение. Всички граждански организации и движения, които имат реален актив в защитата на природата, ясно се разграничиха от действията на т.нар. "Зелена България" и от зеления им кръст - вижте тук за подробности. Тъй като отдавна следя развитието на протестите за Иракли, Странджа, Пирин и Рила (и когато имам възможност участвам в тях), останах шокиран от наглостта на "Зелена България", която се е обявила че е организатор на миналите вече граждански протести. Както ми е известно, гражданската група "Да спасим Иракли" беше обявена от лицата на партия "зелена българия" за банда наркомани, а в момента същата тази партия обявява, че тя е организатор на "наркоманите". Не е чудно, че истинската гражданска група, която направи толкова много за развитието на гражданското общество, се разграничи от изявленията на "Зелена България". И аз, като независим блогър, колкото и да е нищожно моето мнение, обявявам че нямам нищо общо със "Зелена България" и не желая да имам.
Не пиша това тук с цел да агитирам или да антиагитирам. Но ми се струва че на тези избори всеки трябва да мисли много добре, преди да направи решението си. Гласувайте по съвест и с разум. Има и други партии, които декларират като приоритет опазването на околната среда. Нека думата "зелен" да не ви подвежда. Хубаво проучете кои са личностите им и кой стои зад тях. Защото ако направим грешка, после ще е късно.

Няма коментари:

Публикуване на коментар