08 юни 2009

СПАСЕНИТЕ 153 КОСТЕНУРКИ ОТНОВО НА СВОБОДА

източник: Зелени Балкани

На 10 юни 2009 г. в района на Източни Родопи, Резервата “Вълчи дол” конфискуваните през миналата седмица 153 костенурки ще бъдат пуснати отново на свобода от екипа на Спасителния център на “Зелени Балкани”. Костенурките преминаха кратък курс на рехабилитация и обща укрепителна терапия. За момента са напълно годни да бъдат върнати в естествената среда на живот.
Събитието ще се състои в Резерват “Вълчи дол”, в района на яз. Студен кладенец. Екипът на Спасителния център, работи в тясно сътрудничество с Фондация “Геа Челониа” (специализирани в отглеждане и разпространение на двата вида сухоземни костенурки) и РИОСВ – Хасково.
За всички които желаят да присъстват на събитието нека заповядат в сборен пункт в центъра на с. Поточница, Област Кърджали в 10.30 ч., от където екипите ще стартират превозването на костенурките до подходящите места.

Кратка предистория:
На 3 юни 2009 късно вечерта след съвместна акция на Районно Управление – Раковски и РИОСВ – Пловдив в Спасителния център на Зелени Балкани бяха настанени 153 сухоземни костенурки от двата вида шипоопашата костенурка (Eurotestudo hermanni) и шипобедрена костенурка (Testudo graeca). На втория ден след задържането на извършителите Пловдивският Окръжен съд взе решение и осъди на 1 година условно, 3 години изпитателен срок, 1000 лв. глоба за всеки от нарушителите и конфискация на превозното средство. >>

Зелени Балкани благодарят на всички спомогнали това да се случи и най–вече на Окръжна прокуратура – Пловдив за светкавичната реакция, която спомогна за своевременното връщане в природата на конфискуваните животни.

Няма коментари:

Публикуване на коментар