23 юни 2009

Шествие с лъжици в София - 2 юли

източник: forthenature.org

Eлате на шествие, да вдигнем шум отново: 2 юли 2009 г. от 17.30 ч.
Четири години ви сърбахме попарата. Сърбайте си я сега сами!


Кога: 2 юли 2009 от 17.30ч.
Начало: Пилоните на НДК
Край: Градинката на Св. Климент Охридски

Носете си лъжици и инструменти за вдигане на шум!!!

Оставете Рила и Иракли на мира!
Изпращаме управляващата коалиция с наказателен вот.



НАШИТЕ ИСКАНИЯ
Повече от три години се борим с отиващото си правителство да свърши нещо елементарно – да спре незаконното строителство на Иракли и Рила, да запази един от последните девствени плажове по Черноморието, да запази един от символите на България – района на Седемте рилски езера, да прояви малко морал. Въпреки подкрепата на стотици хиляди граждани, на известни български творци и интелектуалци, журналисти и дори някои политици, българските институции отказват да се задействат поради управляващите ги инвеститорски интереси. Опасявайки се, че следващото управление може да продължи да подлага българската природа на системно унищожение, ние повтаряме своите конкретни искания:

Спиране от експлоатация на незаконните ски лифтове на Паничище и Картала в Рила и рекултивация на засегнатите терени за сметка на инвеститорите (онлайн подписка на http://forthenature.org/petitions/10/). Двата лифта неправомерно навлизат на територията на Национален парк „Рила” и са части от проекти за нови незаконни ски курорти в Рила. Лифтът на Паничище е изграден върху действащо свлачище и опасен за всички ползватели.

Спиране на строителството на напълно незаконния комплект Riverside village на Иракли, събаряне на построеното досега и пълна рекултивация на терена, включително на унищоженото от офшорния инвеститор Swiss Properties устие на река Вая. Swiss properties нямат нито един изряден документ и нито едно ненарушено постановление за спиране на незаконната строителна дейност.

Няма да се откажем от конституционно гарантираното ни право на здравословна и благоприятна околна среда (чл. 55 от Конституцията на Република България). Ще продължим да настояваме и действаме за прекратяване на мегаломанските посегателства над българската природа, след като няма държава и държавници, които да изпълнят конституционните си задължения да осигурят разумното
използване на природните богатства и ресурсите на страната (чл. 15 от Конституцията на Република България).


Кампания "За да остане природа в България!"
http://forthenature.org/

Няма коментари:

Публикуване на коментар