25 август 2008

Летен доброволчески лагер Драгоман (1-14.09.2008)

източник: forthenature.org

Ако не знаете защо са ценни и интересни влажните зони или напротив, вече знаете, 100 на 100 ще искате да се включите в „Летния доброволчески лагер на Драгоман”, организиран от Сдружение за дива природа „Балкани”.

Къде: Драгоманското блато и хълма Чепън - 40 км от София
Кога: 1 – 14 септември 2008
Кой: 12-15 участника над 16 г

Дейности:
- Опръстеняване на птици и наблюдение на есенната миграция
- Реконструкция на опознавателния маршрут и дървените съоръжения в Драгоманското блато
- Маркиране на опознавателен маршрут на хълма Чепън
- Работа по Природозащитния Център за Влажните зони
- Дни за екскурзии, природозащитни беседи, игри

Цели:
Драгоманското блато се намира в западна България близо до границата със Сърбия. Заобиколено е от варовикови възвишения, от които най-значим е хълма Чепън – дом за много редки и реликтни видове растения.
След 30те години на 20-ти век водите на блатото са били изпомпвани, което е довело до унищожаването му. След преустановяване на отводнителните дейности, активната работа на СДП БАЛКАНИ доведе до продължително възстановяване на влажната зона. Досега, тук са наблюдавани 220 вида птици, от които 125 гнездят. През 2006 г. тук е формирана изцяло нова чаплова колония - сега е най-важното място за гнездене на голямата бяла чапла (Egretta alba) в цялата страна. В момента Драгоманското блато е единствената влажна зона, която е на път да се възстанови изцяло.
Този лагер е продължение на дейностите на СДП БАЛКАНИ по изучаване, възстановяване и устойчиво използване на природните ресурси в района. През есента, редица интересни птици използват блатото за почивка и хранене по време на дългото си пътешествие към Африка. По време на лагера ще се проведе наблюдение и опръстеняване на птици, които имат за цел да бъде изучена миграцията и поведението им.
През 2004 г е изградено дървено мостче през блатото, но вследствие покачване нивото на водата, в момента е наводнено. Мостчето ще бъде реконструирано с помощта на местни жители и доброволци. Ще бъде създадена и 13 километровата пътека на хълма Чепън, която преминава през разнообразни местообитания – пасища, скали и гори. Ще бъде избран, маркиран и почистен най-подходящият маршрут.
От 2008 г БАЛКАНИ разполага със сграда в град Драгоман (на 2 км от блатото) в която ще бъде създаден Природозащитен Център за Влажните зони. По време на лагера ще започне ремонт и приспособяване на сградата. Ще бъдат обсъждани идеи за развитието на центъра.

Записване:
За участие моля потвърдете на е-мейл: natura2000@balkani.org или телефони 0885285659 и 0887628318 като отговорите на следните въпроси:
- Кои дати можете да участвате (минимумът е 5 дни!)
- Имате ли палатка, спален чувал и шалте?
- Вегетарианец ли сте?
- Телефон за контакт

Разноските:
СДП Балкани покрива разходите по престоя по време на лагера и транспорта от гр.София до гр.Драгоман. Подробностите по транспорта ще се уточнят с желаещите. Преимущество ще имат записалите се по-рано.

Няма коментари:

Публикуване на коментар