12 август 2008

Иракли и Паничище - две различни посоки.

Регионалната инспекция по околна среда и водите (РИОСВ) в Бургас засекрети информацията за инвестиционните намерения, които подлежат на екологични оценки, и изиска процедура по Закона за достъп до обществена информация. Като причина беше посочено "разпореждане от София", макар да се оказа, че такова нареждане няма. Причина за затруднения достъп до информация са възраженията на инвеститори, според които директорът на РИОСВ Симеон Симеонов нямал право да съобщава данни за техните строежи. (още тук)
Значи - според РИОСВ нямаме право да знаем как ще бъдем ограбени с незаконние строежи по морето.

Добрата новина е за Рила - МОСВ са спряли реализацията на ПУПа на Сапарева Баня заради навлизане в Национален парк Рила. (още тук)
Кметът Сашо Иванов обаче не е очаквал такова развитие на нещата. От неговата гледна точка, незаконното строителство в Рила се узаконява с неговия подробен устройствен план. Имал е впечатлението, че "всичко е уредено отгоре". Да ама не - понякога дори Милен Велчев не може да уреди всичко. Хубавото е, че гражданският натиск работи.
Ето един бисер от Сашо Иванов: “Както винаги съм казвал, ние нямаме намерение да застрояваме парка и сме първите, които ще скочат срещу това. Бих искал да успокоя хората в Сапарева баня, които са се разтревожили от това съобщение, че няма никакви проблеми за големия ни проект за ски центъра и той въобще не е внасян за разглеждане”.
Смешното е, че големият проект за ски-центъра е на територията на Националния парк. Коловете на лифта са монтирани незаконно в националния парк, прокараният незаконен път навлиза в националния парк, и даже прословутата бариера е свидетел за това. Просеките за ски-пистите са на теиторията на националния парк. Всичко това се случи със съдействието на същия този кмет, който даже изпрати въоръжени мутри при протестиращите природозащитници на границата на националния парк. Да напомня ли, че един от скандалите в проекта "Супер паничище" е намерението за изкуствено езеро?

Няма коментари:

Публикуване на коментар